Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σταθερά υπέρ της “συντεταγμένης πτώχευσης” η Μέρκελ


Μερικές ώρες πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο και ενόψει μιας εβδομάδας με κρίσιμες ψηφοφορίες στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για την ευρωζώνη και τη Γερμανία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD, και αναφερόμενη στην συζήτηση περί πτώχευσης της Αθήνας και περί ενισχυμένης συμμετοχής των τραπεζών στο κόστος διάσωσης, η καγκελάριος κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες συνέπειες. «Τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλες χώρες είναι σημαντικά με δεδομένο ότι διακυβεύεται συνολικά η σταθερότητα του νομίσματος», τόνισε η καγκελάριος.
Η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε ακραία βήματα, όπως είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή η επιστροφή στο μάρκο. «Εύκολα μιλάει κανείς για περικοπή του χρέους», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ενδεχόμενη επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα καθιστούσε ακριβές τις γερμανικές εξαγωγές, υπογράμμισε η καγκελάριος.
Η Άγκελα Μέρκελ δίνει ωστόσο έμφαση στην σημασία που έχει η πρόβλεψη για συντεταγμένη πτώχευση κρατών, η οποία θα καταστεί δυνατή με την συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι το χρειαζόμαστε αυτό», επισήμανε η καγκελάριος.
Το Βερολίνο εξετάζει κούρεμα του ελληνικού χρέους
Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών εξετάζει το Βερολίνο.
Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.
Παράλληλα το Βερολίνο φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του νέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, το 2012 και όχι το 2013, κάτι που εξάλλου δεν απέκλεισε τόσο από την Ουάσινγκτον γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Ανάλογο περιεχόμενο έχει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.
Κατά πληροφορίες του περιοδικού το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Προϋπόθεση όμως μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία του ESM.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου