Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΒΟΣΝΙΑ: Διαμάχη για το κτίσιμο Εκκλησίας στη Σρεμπρένιτσα

Στη Βοσνία έχει προκύψει μια διαμάχη σχετικά με την οικοδόμηση μιας νέας ορθόδοξης εκκλησίας στη Σρεμπρένιτσα, μια πόλη όπου ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων σκοτώθηκε τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Το αν μια Εκκλησία πρέπει ή δεν πρέπει να κατασκευαστεί, αν είναι πολύ κοντά στο νεκροταφείο των θυμάτων, ή αν οι δολοφονίες στη Σρεμπρένιτσα αποτελούν "σφαγή" υπό τις συνθήκες του εμφυλίου πολέμου, είναι κάποια θέματα, αλλά αυτό που πρέπει να επισημανθεί εδώ είναι ο χαρακτηρισμός που έσπευσαν να δώσουν τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κατασκευή της εκκλησίας. Την χαρακτήρισαν «σπορά διχόνοιας». Ποτέ δεν θα δείτε η κατασκευή ενός τζαμιού σε μη μουσουλμανικά κράτη να περιγράφεται με αυτό τον χαρακτηρισμό από οποιαδήποτε δυτικό μέσο επικοινωνίας.

Η ανέγερση τζαμιών στις δυτικές πόλεις και κωμοπόλεις - μερικές φορές σε μέρη όπου δεν υπάρχουν περισσότερο από ελάχιστες μουσουλμανικές οικογένειες - αναπόφευκτα χαιρετίζεται από τα «προοδευτικά» media με στερεότυπες εκφράσεις όπως «εμπλουτισμός της τοπικής κοινότητας» και «μια μαρτυρία για την αυξανόμενη πολυμορφία της πόλης», και ότι έτσι «τονίζεται η ανοχή της περιοχής για τους άλλους πολιτισμούς». Ποτέ κανείς δεν ξεφεύγει από αυτή τη γραμμή, και ποτέ δεν έχει γραφτεί κάτι για "παραφωνία" ή "πρόκληση" όπου χτίζονται τζαμιά (θυμηθείτε και το τζαμί στο “Ground Zero” στη Νέα Υόρκη) - πολύ δε περισσότερο να θεωρηθεί το κτίσιμο ενός τζαμιού ως «ένα προγεφύρωμα για μια βίαιη ιδεολογία με φιλοδοξίες για παγκόσμια ηγεμονία».

Σύμφωνα με την φωτογραφία (2011) την Εκκλησία χτίζουν "Σέρβοι φασίστες"
Αλλά οι κανόνες είναι διαφορετικοί όταν πρόκειται για εκκλησίες. Οι Χριστιανοί πιστοί αυτόματα θεωρούνται ύποπτοι έλλειψης ανεκτικότητας, θρησκευτικής μισαλλοδοξία, μίσους απέναντι στον «άλλο», και άλλα πολύ χειρότερα.

Εδώ η ιστορία όπως παρουσιάζεται από το France 24:
  
Έριδες σπέρνει η νέα Εκκλησία στην Σρεμπρένιτσα

AFP - Σε ένα δασώδες λόφο κοντά στη Σρεμπρένιτσα, ένα λευκό καμπαναριό υψώνεται στον ουρανό, δίνοντας την πρώτη γεύση του νέου ναού που χτίστηκε κοντά στην σημαδεμένη βοσνιακή πόλη, η οποία αυτή την εβδομάδα σηματοδότησε την 18η επέτειο της χειρότερης σφαγής στη μετα- μεταπολεμική Ευρώπη.

 Όμως, αντί να φέρει την ειρήνη και την ηρεμία, η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία έχει σπείρει νέα διχόνοια στην εθνοτικά μικτή πόλη, η οποία εξακολουθεί να φέρει τις βαθιές πληγές του πολέμου της Βοσνίας 1992-1995.

Για τον τοπικό Σερβοβόσνιο πληθυσμό, η εκκλησία, που χτίστηκε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από ένα μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας, είναι μια αναγκαιότητα.

Για τις οικογένειες των θυμάτων και τη διεθνή κοινότητα, η νέα εκκλησία είναι καθαρή πρόκληση.

Σύμφωνα με την Hatidza Mehmedovic, μια Βόσνια Μουσουλμάνα και επικεφαλής μιας ένωσης γυναικών της Σρεμπρένιτσα που έχασαν τους αγαπημένους τους στη σφαγή του 1995, το «μόνο το γεγονός ότι η εκκλησία χτίζεται δεν μας ενοχλεί».

Αλλά η εκκλησία «είναι σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν πιστοί και βρίσκεται κοντά στο χώρο ενός μαζικού τάφου», όπου τα θύματα της σφαγής βρέθηκαν, είπε.

Ο σύζυγός της Μεχμέντοβιτς και δύο γιοι της, σκοτώθηκαν και είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο στο Ποτοκάρι, λίγο έξω από τη Σρεμπρένιτσα.

Ο Aleksandar Mladjenovic, (φωτο) ένας τοπικός Ορθόδοξος ιερέας ο οποίος έχει την εποπτεία των εργασιών κατασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κατασκευαστές είχαν σταματήσει το έργο τους στο χώρο ενόψει της 11ης Ιουλίου της επετείου της σφαγής για να αποφευχθεί η ένταση.

Σε μια ζεστή βραδιά του Ιουλίου, μόνο το κελάηδημα των πουλιών και το φτερούγισμα της σημαίας της Σερβίας στο καμπαναριό σπάσει τη σιωπή γύρω από την εκκλησία, στο μικρό χωριό της Budak.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα επίπεδο, φρεσκοκομμένο πεδίο που περιβάλλεται με αγκαθωτό σύρμα περίφραξης: αυτή είναι η τοποθεσία όπου το 2007 ιατροδικαστές έκαναν εκταφή των λειψάνων περίπου 130 θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

"Χτίζουν (την εκκλησία) σε αυτό το σημείο ως πρόκληση για τους νεκρούς και τις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε η Μεχμέντοβιτς.

"Η τοποθεσία του ναού είναι μακριά από κάποια πόλη ή κωμόπολη και είναι τόσο κοντά σε ένα πρώην μαζικό τάφο και το Μνημείο της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα είναι ένα σχεδιασμένο για να προκαλέσει και όχι για να εξυπηρετήσει τις νόμιμες ανάγκες των πιστών,« μια δήλωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, δήλωσε.

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Camil Durakovic, είπε ότι δημαρχείο είναι έτοιμο να βρει αλλού γη για να «μετακομίσει» εκεί η εκκλησία και να φύγει μακριά από το Budak.

"Αυτή είναι μια μάχη για την ιερή γη, γιατί το μνημείο είναι ένας ιερός τόπος για τους μουσουλμάνους," λέει ο Ντουράκοβιτς.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου