Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Στο φως τα εγκλήματα των ισλαμοφασιστών στην Αίγυπτο. “Εθνοκάθαρση” χαρακτηρίζουν την δράση του Μόρσι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο Νόμος περί «Βλασφημίας των Θείων» στην κατά Μόρσι εκδοχή
Διώξεις χριστιανών εκπαιδευτικών

Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης και Π.Σταφυλά

Μετά την πτώση Μόρσι και παρά τις απειλές των οπαδών του, πληθαίνουν  οι καταγγελίες των κοπτών χριστιανών για όσα υπέφεραν  επί της διακυβέρνησής του. Μιλούν όχι μόνο για τις βιαιότητες που υπέστησαν αλλά και για τις δικαστικές τους διώξεις. Μετά την ψήφιση Νόμουπερί βλασφημίας του Ισλάμ από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους,πολλοί χριστιανοί, -κυρίως εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες- διώχθηκαν ποινικά και φυλακίσθηκαν.Σύμφωνα με το ΑP, αν επί Μουμπάρακ εκδικάζονταν ετησίως 50 υποθέσεις βλασφημίας (και με πιο ελαστικό νόμο) επί Μόρσι οι αντίστοιχες υποθέσεις ανέρχοντανστις 10 μηνιαίως.

Η ΔΑΣΚΑΛΑ

Ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην δικαστής Dr.NaguibGobraiel, περιγράφει ως εθνοκάθαρση τα πογκρόμ κατά των χριστιανών. Καταγγέλει ότι λόγω αυτού του Νόμου, διώκονται ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί χριστιανοί, αλλά και οι μουσουλμάνοι φιλελεύθεροι όπως συγγραφείς και ακτιβιστές.« Αρκεί να σας πω ότι υπήρξα συνήγορος 17 κατηγορουμένων για βλασφημία οι οποίοι δυστυχώς καταδικάστηκαν από 3 έως 6 χρόνια φυλάκισης και οι εφέσεις μας ουδόλως μείωσαν τις ποινές » .
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ…« H πιο εξώφθαλμη υπόθεση είναι αυτή της 24χρονης δασκάλας Dimyana AbdelNour  από το Λουξόρ. Την συνέλαβαν και της απήγγειλαν κατηγορίες για βλασφημία του Ισλάμ επειδή οι γονείς μιας 10χρονης μαθήτριας κατέθεσαν ότι εξέφραζε την αποστροφή της γι’ αυτήν θρησκεία  μπροστά στην κόρη τους.Φυλακίστηκε και μετά από μια εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερη με την καταβολή χρηματικής εγγύησης περιμένοντας την τακτική δικάσιμο.H κοπέλα έχει πάθει νευρικό κλονισμό απ’αυτά που υπέστη στη φυλακή, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και ζει πλέον έγκλειστη σε μία απομακρυσμένη εκκλησία.Την απέλυσαν από το σχολείο στο οποίο δούλευε ως αναπληρώτρια παρά το ότι ο διευθυντής της την υπερασπίστηκε ισχυριζόμενος ότι η κατηγορία ήταν συκοφαντική.Oπρόεδρος του συλλόγου γονέων του σχολείου κ.AbdelHamidHasan,αν και μουσουλμάνος, επίσης υπεραμύνθηκε της δασκάλας υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες των σαλαφιστών ».Άλλες συναφείς περιπτώσεις που αναφέρει ο Dr.NaguibGobraiel :Kόπτης δάσκαλος του Λουξόρ, καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση με την αιτιολογία της βλασφημίας του Ισλάμ και της περιύβρισης του Προέδρου Μόρσι. ΟBishoyKamilGergis,κόπτης δάσκαλος,καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση επειδή ανέβασε στο facebookγελοιογραφία με τον « Προφήτη».HNimaWahibHabil,Διευθύντρια Γυμνασίου Θηλέων, καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι έσκισε σελίδα του Κορανίου.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

Οι διανοούμενοι επίσης υπέστησαν  ανάλογες διώξεις. Ενδεικτική η περίπτωση του κόπτη συγγραφέαKaramSaberο οποίος καταδικάστηκε από το δικαστήριο του BeniSuefσε 5ετή κάθειρξη με την κατηγορία της βλασφημίας του Ισλάμ, μόνο και μόνο επειδή  συλλογή διηγημάτων που εξέδωσε έφερε τον τίτλο : « Που είναι ο Θεός ; »

 

O ΤΗΛΕΚΥΡΗΚΑΣ ΑΜΠΟΥ ΙΣΛΑΜ
Μετά την πτώση Μόρσι παρατηρείται αντιστροφή κλίματος. Αιγυπτιακό  Πλημμελιοδικείο στις 12/07/13 επέβαλε ποινή κάθειρξης 3 ετών στον ισλαμιστή τηλεκύρηκα Αχμέντ Αμπντουλάχ (γνωστό  ως « Αμπού Ισλάμ ») για βλασφημία κατά της χριστιανικής θρησκείας και προσβολή προσωπικότητας των γυναικών κοπτών.Οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν από εμπρηστικά και μισαλλόδοξα κυρήγματά του σε δορυφορικό κανάλι ιδιοκτησίας του. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση της έφεσής  του στις  18/7/13 .Στο παρελθόν είχε επίσης καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 11ετή φυλάκιση , για δημόσιο εμπρησμό πολλών αντιτύπων της  Βίβλου στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Τότε είχε δηλώσει ότι« σύντομα ο εγγονός μου θα ουρήσει την Αγία Γραφή ». Δεν εξέτισε την ποινή λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της.


Πηγές : ahram 15/07/13 ,indexoncensorship.org,GatestoneInstitute,AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου