Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ναυάγησε και η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ

(Ανανεωμένο) Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά την τορπίλη που έριξε ο Φ. Κουβέλης ο οποίος πιεζόμενος από τους βουλευτές του πήγε με μια ανέφικτη πρόταση στο Μαξίμου με σκοπό να οδηγήσει τις συζητήσεις σε ναυάγιο. Αν και από τις δηλώσεις του δε φάνηκε ότι θα φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και ίσως επιλέξει την ψήφο ανοχής.

Ο κ. Κουβέλης είπε:

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση».

Στη συνέχεια συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, αλλά η συνεδρίαση διακόπηκε για αύριο το πρωϊ.

Την  ίδια ώρα στο Μαξίμου καλούνται υπουργοί.

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε ρότα και πήγε στο αντίθετο ρεύμα απ’ ότι η ΔΗΜΑΡ, αδειάζοντας τον Φώτη Κουβέλη.

Βλέποντας προφανώς το ΠΑΣΟΚ ότι δε μπορεί να χρεωθεί τις πρόωρες εκλογές, έριξε το… μουτζούρη στον κ. Κουβέλη ο οποίος έπεσε στην παγίδα. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ως πόλος σταθερότητας και ουσιαστικά είπε ότι παραμένει στην κυβέρνηση ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει.

Το ΠΑΣΟΚ όπως όλα δείχνουν μπορεί να έλθει σε συμφωνία με τη ΝΔ και να ψηφίσει υπέρ σε μια ψήφο εμπιστοσύνης αν και τα πάντα είναι στον αέρα. Άλλωστε, πολλοί εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Βενιζέλου είχαν προεκλογικό χαρακτήρα.

Σε δήλωσή του πριν την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Χαρακτήρισε ατυχή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ. “Ζητήσαμε να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως επιτάσσει και το ΣτΕ. Θέμα η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών.

Ταυτόχρονα έχει ανοίξει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας στον τόπο μας, εν μέσω μεγάλης κρίσης.

Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχαμε, θέσαμε το μείζον, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού της.

Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν είναι το 100%, αλλά ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων, την επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων και ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα.

Το μεγαλύτερο θέμα είναι η διακυβέρνηση του τόπου. Έχουμε δεχθεί ως ΠΑΣΟΚ προσβολές, αλλαζονικές συμπεριφορές, αδικίες.

Δεν μας άκουσαν στις κρίσιμες στιγμές στη διαπραγμάτευση.

επικαιροποίηση της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Χρειάζεται ορίζοντας τετραετίας και δεν υπάρχει μέσα έξω.

Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική κυβέρνηση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές και η σταθερότητα της χώρας ή όχι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές αλλά σέβεται τον πολίτη. Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές. Θέλει μια κυβέρνηση σωστή, με προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στα προβλήματα του πολίτη.

Το μήνυμα μας είναι καθαρό, σταθερότητας, ευθύνης για όλους“.

http://www.antinews.gr/2013/06/20/219615/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου