Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Με “ξαφνικό θάνατο” απειλείται η ΕΡΤ

Ως επιμονή των μελών της τρόικας για απόλυση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (σ.σ. μέσα στον Ιούνιο), ερμηνεύεται η έντονη φημολογία περί κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου.
Οι πληροφορίες, που ήθελαν να κλείνει η ΕΡΤ, έχουν φουντώσει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε πριν λίγο στο ΦΕΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.
Όπως είχαν επισημάνει επανειλημμένως συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το θέμα του κλεισίματος ενός μεγάλου οργανισμού θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και σχέδια για συρρίκνωση της ΕΡΤ με κλείσιμο ενός καναλιού, περιορισμό των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών σταθμών και την απομάκρυνση περίπου 1.000 υπαλλήλων. στη βάση του παλαιότερου σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Ηλ. Μόσιαλος.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, πάντα με πληροφορίες, είχε κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, δηλαδή την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), σε μία εταιρία με κορμό την ΕΑΒ, για την οποία προβλέπεται να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη συγχώνευση αυτή θα τεθούν εκτός δημοσίου πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ήταν αναμενόμενο, απ’ τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα της τρόικας για 15.000 απολύσεις μέχρι το 2014, ότι η αναδιοργάνωση του δημοσίου θα περιοριζόταν στο που θα βρεθούν οι υπάλληλοι για απόλυση. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε δηλώσει, πριν από τη συμφωνία για απολύσεις με την τρόικα, ότι αυτό θα δυσχεράνει τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει την κατάργηση και συγχώνευση των φορέων του δημοσίου στο στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, προκειμένου ο κ. Μανιτάκης να μην εγκλωβιστεί στο δυσάρεστο έργο των, τελικά, «τυφλών» απολύσεων.
Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια»
Δείτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου