Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οι Ρώσοι φοβήθηκαν τα πρόστιμα–μαμούθ της Κομισιόν

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα διεθνή ΜΜΕ το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα επισημαίνουν την έκπληξη της ελληνικής πλευράς για την αρνητική έκβαση του διαγωνισμού, εκφράζουν φόβους για ανάσχεση του διεθνώς θετικού κλίματος για τη χώρα μας και επισημαίνουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους Ρώσους επενδυτές.
Russia Today: Οι Ρώσοι φοβήθηκαν τα πρόστιμα - μαμούθ της Κομισιόν
Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της τονίζει την έκπληξη της ελληνικής πλευράς για την ανυπαρξία προσφοράς ειδικά από την Gazprom για την ΔΕΠΑ, το πετράδι στο στέμμα των ιδιωτικοποιήσεων όπως την αποκαλεί, και επικαλείται τη δήλωση μέλους του ΤΑΙΠΕΔ ότι «δεν είχαμε την παραμικρή υποψία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».
«Η αποτυχία να εξασφαλίσει η Ελλάδα δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ πριν από την προθεσμία της Δευτέρας σηματοδοτεί μια δυνητικά τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει αναγκαστεί να κάνει επανειλημμένα βήματα προς τα πίσω στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της. Οι ρευστοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ που κατάρτισε η Τρόικα. Από τον αρχικό στόχο της να κερδίσει 50 δισ. μέχρι το 2019, η Αθήνα λέει τώρα ότι θέλει να κερδίσει 11,1 δισ. μέχρι το 2016 και 25 δισ. έως το 2020. Ο στόχος των 2,6 δισ. είχε οριστεί για το 2013, αλλά η έλλειψη των προσφορών για τη ΔΕΠΑ δείχνει ότι ακόμα και αυτός ο ‘ταπεινός’ στόχος φαντάζει ανέφικτος.
Το δημοσίευμα καταλήγει, πάντως, λέγοντας πως η απογοήτευση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εάν ο αγωγός TAP (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία), επιλέχθηκε ως η διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. «Αν ο TAP έχει επιλεγεί θα είναι μια μεγάλη ώθηση για την οικονομία στην Ελλάδα και τον περιφερειακό της ρόλο», είπε.
Το BBC επικεντρώνεται στην πτώση σχεδόν 5% που σημείωσε το χρηματιστήριο των Αθηνών μετά την δημοσιοποίηση της αποτυχίας εξαγοράς κάνοντας επίσης λόγο για «πισωπάτημα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
Στο «ναυάγιο» επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠ και Gazprom αναφέρεται και το Bloomberg. Το πρακτορείο χαρακτηρίζει την Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, ως τον σημαντικότερο από τους πέντε διεκδικητές της ΔΕΠΑ, λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτήν στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
«Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν να συνδυάσει ‘τα αποτελέσματα με την ρητορική’ και η πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων γίνεται με διακοπές από τότε που οι διεθνείς πιστωτές πίεσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει 50 δισ. ευρώ πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της που περιλαμβάνουν από νησιά μέχρι αεροπλάνα».
Εκτενή αναφορά κάνει και το Russia Today φιλοξενώντας την εξήγηση της ρωσικής εταιρείας, περί μη ύπαρξης επαρκών εγγυήσεων για την αποτυχία της συμφωνίας αλλά και αναφέροντας τον ρόλο της ΕΕ πίσω από την αγορά ενέργειας.
«Ο ρόλος της Gazprom ως προμηθευτή της ΔΕΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη προσπαθεί να χαλαρώσει τον κλοιό της Gazprom στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, και θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμφωνία».
«Η ΕΕ είναι επίσης απρόθυμη σε ό,τι αφορά στην επέκταση της Gazprom στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα γύρω από την Gazprom για υποτιθέμενες τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και καθορισμό τιμών. Εάν η Gazprom βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο 10% των ετήσιων εσόδων της ή αλλιώς 1,1 -1,4 δισ. δολάρια».
Τέλος, οι Financial Times γράφουν: «οι αξιωματούχοι στο ΤΑΙΠΕΔ, της ελληνικής υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων, ήλπιζαν ότι μια επιτυχημένη πώληση των εταιρειών φυσικού αερίου θα άνοιγε την όρεξη των ξένων επενδυτών προς άλλες κρατικές εταιρείες που πρέπει να πωληθούν εντός του τρέχοντος έτους ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ σε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 ο οποίος έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ενώ επισημαίνει ότι «η κατάρρευση της συμφωνίας ΔΕΠΑ έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου