Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ για τη Βενεζουέλα ο Σνόουντεν

Στο κυνήγι του χάκερ που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - Η Wikileaks του επίσης καταζητούμενου Τζ.Ασάνζ τον βοήθησε να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα»

Ο ιστότοπος Wikileaks βοήθησε τον 'Εντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (NSA), να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ και να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα».

Όπως ανακοίνωσε ο γνωστός ιστότοπος, ο Σνόουντεν συνοδεύεται από «διπλωμάτες», χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητά τους, ούτε τον τελικό προορισμό του Αμερικανού, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία. Το Wikileaks πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, μετά το αίτημα των ΗΠΑ προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για την έκδοσή του.

«Η ομάδα των νομικών συμβούλων του Wikileaks και εγώ ενδιαφερόμαστε για την εγγύηση των δικαιωμάτων του κ. Σνόουντεν και για τη προστασία του», δήλωσε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν επικεφαλής της ομάδας των νομικών συμβούλων του Wikileaks και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ. 

Έφτασε στη Μόσχα
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 16:30 (ωρα Ελλάδας) ο 29χρονος προσγειώθηκε στη Μόσχα, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot ότι έχει εκδοθεί εισιτήριο στο όνομα του 'Εντουαρντ Σνόουντεν για την πτήση Μόσχα-Κούβα.

Ο Σνόουντεν δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης SU213 της Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο. Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

«Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα συγκλίνουσες πηγές, υποστηρίζουν πως το όνομα του Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν στον κατάλογο των επιβατών μιας πτήσης της Αεροφλότ που αναχωρεί τη Δευτέρα στις 10.05 ώρα Γκρίνουιτς (13.ώρα Ελλάδος) για την Αβάνα, και μετά σε αντίστοιχο κατάλογο μιας τοπικής πτήσης για το Καράκας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Στόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε μια πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για να περάσει τη νύχτα.



Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να εξοργίσει τις ΗΠΑ οι οποίες ζήτησαν χθες από το Χονγκ Κονγκ να τον στείλει πίσω στην πατρίδα του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διατυπώσει νωρίτερα ένα αίτημα προς την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για το ζήτημα ενός προσωρινού εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Σνόουντεν» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί ειδική διοικητική περιφέρεια της Κίνας και συνεχίζει: «Εφόσον τα έγγραφα που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις νομικές απαιτήσεις βάσει της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες. Καθώς η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ικανοποιήσει το αίτημα για προσωρινή σύλληψη, δεν υπάρχει νομική βάση για να εμποδιστεί ο κ. Σνόουντεν να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ».

Σημειώνεται ότι ο Σνόουντεν είχε φθάσει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου προερχόμενος από τη Χαβάη και έκτοτε έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Θα συναντηθεί με τον πρεσβευτή του Ισημερινού
Συνομιλία με τον πρεσβευτή του Ισημερινού αναμένεται να έχει σήμερα ο Σνόουντεν στη Μόσχα.

Ο πρεσβευτής Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Ζαβάλα δεν είπε τι θα συζητήσει μαζί του και με τη Σάρα Χάρισον, εκπρόσωπο του WikiLeaks που τον συνοδεύει.

«Περιμένουμε τη Σάρα, θα μιλήσουμε μαζί τους», είπε στους δημοσιογράφους όταν εισήλθε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου της Μόσχας.

Ο Ισημερινός είναι ένας πιθανός προορισμός για τον Σνόουντεν.


http://www.protothema.gr/world/article/288732/o-snoouden-egateleipse-to-hong-kong-gia-ti-mosha/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου