Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κέρδος 80 δις πατώντας επί πτωμάτων, έβγαλε η Γερμανία

Είναι από τις ειδήσεις που προκαλούν οργή σε όλους εμάς που βιώνουμε στην Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου κρίση αλλά και σε χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW) με έδρα το Κίελο, η Γερμανία έχει κερδίσει από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το ποσό των 80 δις ευρώ εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων των ομολόγων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε έκθεσή του το Ινστιτούτο αναφέρει ότι οι πληρωμές επιτοκίων το προηγούμενο έτος ήταν κατά 10 δις. ευρώ χαμηλότερες από ότι θα ήταν υπό το βασικό σενάριο που χρησιμοποιεί τις μέσες αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η εξοικονόμηση πόρων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 13 δις ευρώ φέτος.
Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο ότι η Γερμανία, ως οικονομία, έχει κέρδος 80 δις πατώντας επί πτωμάτων αλλά ότι είναι ανυπολόγιστα τα κέρδη και των γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες δανείζονται σχεδόν… τζάμπα όταν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες δανείζονται πανάκριβα ή βάζουν λουκέτο επειδή δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.
Είναι, λοιπόν, επόμενο να μη θέλει η Μέρκελ να περάσει η κρίση. Με τόσα δις ευρώ κέρδη, δεν έχει σημασία και μερικές χιλιάδες… πτώματα στις άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου