Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ιβάνοφ: Η Ελλάδα κωλυσιεργεί στην ονομασία

  • Προκλητικά μεταφέρεται η ευθύνη στο ελληνικό ΥΠΕΞ από τα Σκόπια, για να δημιουργηθούν εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επείγεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και κωλυσιεργεί, "εφαρμόζοντας τακτική ανάλογη με το κυπριακό".
«Εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση (σ.σ. στο θέμα του ονόματος) και γι΄αυτό λέμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε ανάγκη από την επίλυση του. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη και δεν αισθανόμαστε ότι πράττει κάτι για να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα. Τη συμφέρει αυτό το πράγμα. Ίσως την στρατηγική που έχει για το ζήτημα της Κύπρου, την εφαρμόζει και προς εμάς. Αναβάλλει το πρόβλημα και απλώς δημιουργεί ένα κλίμα ότι αυτό πρέπει να διαρκέσει μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για να βρεθεί μία λύση συμφέρουσα στην ίδια », ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη» (Free Europe).
Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της ΠΓΔΜ γίνονται επειδή η ανυπαρξία πολιτικής θέσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει καταστεί γεγονός στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Οι περιοδείες του κυρίου Παπανδρέου ανά τον κόσμο φαίνεται πως δεν του επιτρέπουν να ασχοληθεί (ούτε καν επαρκώς) για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ διαρρέεται πλέον πολύ έντονα στους διπλωματικούς κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας, πως η χώρα δεν έχει ουσιαστικά εξωτερική πολιτική.
Παλαιότερες δηλώσεις του Ιβάνοφ αποδεικνύουν πως η ΠΓΔΜ "φρενάρει" τη διαδικασία του ονόματος
Επειδή η προκλητικότητα και η θρασύτητα της προεδρίας της ΠΓΔΜ ξεπερνά (ως συνήθως) τα όρια, καλό είναι να θυμηθούμε τι έλεγε ο ίδιος ο κύριος Ιβάνοφ στις 6 Ιουνίου 2006, σχετικά με την ονομασία και την στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων:
«Επιθυμούμε την επίτευξη ενός λογικού συμβιβασμού στις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας, ο οποίος δεν θα θίξει την μακεδονική εθνική ταυτότητα και δεν θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού μας», δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ. «Οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός θα αποτελούσε συμβιβασμό πιέσεων και εκβιασμών και δεν θα ήταν προς όφελος μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ιβάνοφ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα της ονομασίας.
«Σε περίπτωση που αφαιρεθεί το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, τότε μπορεί να λαός να αισθανθεί αδικημένος και απρόσωπος», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Συμπλήρωσε ότι τα Σκόπια αναμένουν στο προσεχές διάστημα την επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι και τα δύο μέρη έχουν τα «ατού» τους στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.
«Κανείς δεν αποκαλύπτει τα σχέδια και την στρατηγική του, διότι θα υπονόμευε την διαπραγματευτική του θέση», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Πιέζουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια
Πρόσφατες είναι πιέσεις των ΗΠΑ, προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μέσω των οποίων υπήρχαν σαφείς αιχμές για την ευθύνη της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στην παράταση του προβλήματος στο θέμα της ονομασίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η κωλυσιεργεία που έδειξε η Σκοπιανή πλευρά εξαγρίωσε τους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι έχουν περάσει σε αισθητές αλλαγές στάσης, μέσω της επισημοποίησης της εμφάνισης του UCK στα Σκόπια με ανακοίνωση που προκάλεσε σάλο.
Έτσι, ο κύριος Ιβάνοφ με τις τελευταίες του δηλώσεις και την επίρριψη ευθυνών στην ελληνική πλευρά, εκθέτει τον εαυτό του αλλά και επαναλαμβάνει την "τάση" της πολιτικής ανευθυνότητας σε ένα ζήτημα που αποτελεί τον πυρήνα ύπαρξης των Σκοπίων, αλλά και που μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την διάλυση του κρατιδίου της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου