Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Στα όρια της υπομονής τους έφτασαν οι Αλβανοί των Σκοπίων

  • Με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό στη ΠΓΔΜ απειλεί το αλβανικό κόμμα
Η ηγεσία του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος (DUI) στη ΠΓΔΜ συνταράσσεται από διαφωνίες σχετικά με το εάν το κόμμα αυτό πρέπει να παραμείνει ή να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Αν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα για το όνομα μέσα στον Ιούνιο, το κόμμα θα αποχωρήσει.
Ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, τάσσεται υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση, ενώ η αντιπρόεδρος του κόμματος, Τεούτα Αρίφι, έχει δηλώσει ότι, εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας, τότε το DUI πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η αντιπρόεδρος συμπλήρωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του DUI από την κυβέρνηση.
Από τη πλευρά του, ο Αλί Αχμέτι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε ότι η αποχώρηση του DUI από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας. «Το DUI δεν θέλει να προκαλέσει κρίση, αντιθέτως, τάσσεται υπέρ του διαλόγου», διευκρίνισε. Πάντως η κ. Αρίφι ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να εκφράζεται τέτοια «ηττοπάθεια» σχετικά με τι θα κάνει το κόμμα, αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Vest αναφέρει ότι ο κ. Αχμέτι, σε μια προσπάθειά του να πείσει τα μέλη της Κεντρικής Eπιτροπής του DUI, γιατί αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και παρά το γεγονός πως ο εταίρος τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι, αγνοεί συνεχώς τα αιτήματά τους, τούς είπε πως δεν θέλει να αποτελέσει άλλοθι του κ. Γκρούεφσκι, για τη μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γκρούεφσκι εργάζεται για να εξωθήσει το DUI να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε να προκαλέσει πολιτική κρίση και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Πρόσθεσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας παρά τις «ισχυρές πιέσεις του διεθνούς παράγοντα» στις οποίες ο πρωθυπουργός «όλο και πιο δύσκολα ανταπεξέρχεται».

* Το DUI είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και διαθέτει 18 βουλευτές στην 120ημελή Βουλή της χώρας. Το VMRO-DPMNE, μαζί με άλλα μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα με τα οποία συνεργάζεται, έχει 63 βουλευτές και ακόμη κι αν το DUI αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο κ. Γκρούεφσκι δεν θα απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν και είναι πολύ πιθανό να προκληθεί πολιτική κρίση στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου