Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Νέο σκληρό πακέτο μέτρων

  • Μαζί με το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες στην πολιτική ζωή της χώρας θα ανέβουν κατακόρυφα λόγω... νέων σκληρών μέτρων που θα στοχεύουν στην τσέπη όλων μας πλην των πραγματικά υπευθύνων
Πρόσθετα οικονομικά μέτρα και αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, προκειμένου να αποτρέψει ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σχεδιάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να θέσει σε ισχύ την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα επιχειρηματικά κέρδη άνω των 100.000 ευρώ κατά το 2009, τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και σε υπηρεσίες που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ώστε να ενταχθούν στον υψηλό, τη σταδιακή εισαγωγή "πράσινου φόρου" στα αυτοκίνητα, τη συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιχνιδιών και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Στο μεταξύ, νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση για δραστικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας, αλλά και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ασκούν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, καθώς -σύμφωνα με δημοσιεύματα- δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από το βαθμό υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ούτε από το εύρος των προωθούμενων αλλαγών.
«Δώστε μας χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» δηλώνει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. Ο κ. Παπανδρέου αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της χώρας να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί. Ο πρωθυπουργός μιλά για σκληρά, αλλά αναγκαία οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, καθώς -όπως επισημαίνει- η χώρα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη για θυσίες. Αναφερόμενος στο ρόλο των κερδοσκόπων κάνει λόγο για μη έγκαιρη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου