Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ελλάδα: Οι νέοι θέλουν να φύγουν και οι μεγάλοι να συνταξιοδοτηθούν


  • Το κοινωνικό κράτος της Ελλάδας είναι καταχρεωμένο και επιβαρύνει κατά πάρα πολύ την οικονομική κατάσταση της χώρας
Όπως διαβάζουμε στον Guardian, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του ν/σ για το ασφαλιστικό που θα κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα δέχεται δύο πολύ σοβαρά χτυπήματα: από τη μια οι νέοι ξενιτεύονται με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ενώ οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να...προλάβουν να πάρουν σύνταξη πριν αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις ενώ χτες η χώρα είχε παραλύσει πάλι από διαδηλώσεις εναντίον του εν λόγω νομοσχεδίου. Η Ελλάδα βάσει της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ θα δανειστεί 110 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια. Όμως, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να συνεχίσει να εισπράτει τα χρήματα, είναι να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της και άρα να κάνει σοβαρές αλλαγές.
Οι εξαγγελίες όμως για το ασφαλιστικό, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν κατώτερη σύνταξη στα 360 ευρώ και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ, Ευρώπης και Ελλάδας τέθηκε σε εφαρμογή, περίπου 150,000 δημόσιοι υπάλληλοι σε σύνολο 800,000 έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση πολύ πριν την ώρα τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εργασίας έκανε έκκληση να παραμείνουν στις δουλειές τους.
Από την άλλη, πολλοί νέοι έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και η Ελλάδα πρέπει αναγκαστικά να εφαρμόσει ένα πολύ σκληρό πακέτο λιτότητας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες κυρίως νέοι, μορφωμένοι Έλληνες έχουν κάνει τα χαρτιά τους για να φύγουν στο εξωτερικό με την Αγγλία, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία να είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τους νέους ενώ η φτώχεια αυξάνεται. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων άγγιξε το 12.1% τον Φεβρουάριο και το μεγαλύτερο μέρος αυτών αποτελείται από απόφοιτους ηλικίας μεταξύ 25-34.
Πολλά εργοστάσια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο αναγκάζοντας ακόμα και τους ξένους να φύγουν, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο κομμάτι της πολωνικής κοινότητας της Ελλάδας που οδεύει προς την Βρετανία.
«Την αγαπώ αυτή τη χώρα αλλά δεν υπάρχει κανένα μέλλον εδώ» δηλώνει η Μάγδα Βιτορέκ, που είχε μετακομίσει το 2000 σε ηλικία 18 ετών στην Ελλάδα με τους γονείς της. «Όταν η κατασκευαστική εταιρία στην οποία δούλευε ο άντρας μου έκλεισε αυτός, μεκόμισε στην Αγγλία όπου σύντομα θα μετακομίσω και εγώ με τα δύο μας παιδιά.»
Σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Η Ιωάννα Τσιγκάνου που εργάζεται στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ερευνών δήλωσε «οι νέοι που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και έχουν πολλά προσόντα δεν έχουν κανένα μέλλον εδώ οπότε κατά χιλιάδες κάνουν αιτήσεις στο εξωτερικό. Είναι η καινούρια μόδα αλλά πιστεύουμε ότι το φαινόμενο θα λάβει διαστάσεις. Ήδη η Ελλάδα έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα επιβιώσει το κοινωνικό κράτος τώρα που φεύγουν όλοι οι νέοι».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου