Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Oι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ...χαλαρά το δικό τους τεράστιο δημόσιο έλλειμμα

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγαλύτερη ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη παρά στο ίδιο τους το σπίτι. Το αμερικανικό δημόσιο χρέος όμως αυξάνεται διαρκώς και υπολογίζεται ότι έχει φθάσει στα 13 τρισ. δολάρια.
-Ανάλυση της Ντόιτσε Βέλλε-


Ο Μπεν Μπερνάκι, ο διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου:
«Ακόμα και αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις..οικονομικές αγορές, το δημόσιο χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη εάν δεν ληφθούν και άλλα πολιτικά μέτρα».

Το αμερικανικό δημόσιο χρέος είναι πραγματικά σε δυσθεώρητο ύψος και αυξάνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι έχει φθάσει στα 13 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Αμερικανός πολίτης είναι χρεωμένος με 40.000 δολάρια. Ακόμα και οι τόκοι είναι δύσκολο να ξεπληρωθούν. Το κράτος φαίνεται να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα χρέη και για το λόγο αυτό η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε ως όριο τον περασμένο Φεβρουάριο τα 14,3 τρισ. δολάρια.

Κύριοι λόγοι της υπερχρέωσης του αμερικανικού κράτους είναι σύμφωνα με τον κ. Μπερνάκι τα έξοδα για το σύστημα υγείας και το δημογραφικό: «Το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και αμερικανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσουν εάν και ποιες παροχές θα πρέπει να αλλάξουν στον κοινωνικό τομέα και εάν θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους ή εάν θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών».

Μακροπρόθεσμα δεν θα αντέξουν ούτε οι ΗΠΑ

Το πράγμα όμως περιπλέκεται δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε καλύτερη ιατρική περίθαλψη και να μην αυξήσει τους φόρους για τις οικογένειες που έχουν εισόδημα κάτω από 250.000 δολάρια το χρόνο. Ο Ρόμπερτ Σαφίρο, πάντως, σύμβουλος του προέδρου Όμπαμα δεν θεωρεί πως η κατάσταση είναι τόσο δραματική. Πιστεύει πως βραχυπρόθεσμα δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα χρέη: «Τα χρέη μας αντιστοιχούν περίπου στο 50% του ΑΕΠ και ακόμα και αν συνυπολογιστούν τα χρέη θεσμικών οργανισμών όπως είναι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα τότε φθάνουμε στο 60%. Η αμερικανική οικονομία μπορεί να το αντέξει μια χαρά»..


Και όσο για τον πληθωρισμό ούτε και για αυτό θα πρέπει να φοβούνται συμπληρώνει ο Ρόμπερτ Σαφίρο, ο οποίος διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Κλιντον. Επισημαίνει πως εδώ και λίγο καιρό κυκλοφόρησε περισσότερο χρήμα στην αγορά χωρίς να σημειωθούν πληθωριστικές τάσεις.
Συμφωνεί, πάντως, πως η προοπτική αυτή είναι βραχυπρόθεσμη και πως μακροπρόθεσμα ακόμα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν το ύψος των χρεών τους.


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/05/o_22.html#ixzz0ogyATH8v

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου