Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

6 ναύτες νεκροί και 9 τραυματίες σε επίθεση του ΡΚΚ στην Αλεξανδρέτα


Έξι ναύτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής επίθεσης ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον της μονάδας ανεφοδιασμού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στην Αλεξανδρέτα (İskenderun). Η επίθεση των ανδρών του ΡΚΚ δημιουργεί στην πράξη νέα δεδομένα για την πορεία του Κουρδικού, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Οτζαλάν ότι αποσύρεται από τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο Κουρδικό, αφού, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν βρίσκει συνομιλητές.
Η επίθεση έγινε τα μεσάνυχτα χθες (στις 00.40), όταν αντάρτες του ΡΚΚ επιτέθηκαν πρώτα με ρουκέτες και στη συνέχεια με πολυβόλα και ατομικά όπλα εναντίον της Μονάδας Εφοδιασμού (İkmal Birliği) της Ναυτικής Διοίκησης Αλεξανδρέτας (İskenderun Deniz Üs Komutanlığı). Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μια μικρή μάχη μεταξύ ανταρτών και ναυτών.
Από την επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες και από την ανταλλαγή πυρών έξι ναύτες έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν, ενώ οι αντάρτες δεν είχαν καμία απώλεια.
Τρεις από τους τραυματίες είναι σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Γκιουλχανέ (GATA).
Ομάδα εξαγριωμένων Τούρκων επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα στα γραφεία του Κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο που έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Αλεξανδρέτας, όπως και αυτές των Αδάνων και της Μερσίνας, κατοικεί μεγάλος αριθμός Κούρδων, που εγκαταστάθηκαν εκεί τη δεκαετία του '90, όταν το τουρκικό κράτος πυρπόλησε τέσσερις χιλιάδες κουρδικά χωριά και εξανάγκασε 4 εκατομμύρια Κούρδους να μεταναστεύσουν σε διάφορες περιοχές εκτός Κουρδιστάν, ανάμεσα στις οποίες και οι προαναφερθείσες.
Η επίθεση των Κούρδων ανταρτών στην Αλεξανδρέτα, αν συνεκτιμηθεί με την πρότελευταία και την τελευταία δήλωση του Οτζαλάν και την παρουσία περίπου 1,5 εκατομμυρίου Κούρδων στη γραμμή Αλεξανδρέτα-Άδανα-Μερσίνα, αναδεικνύει στις πραγματικές διαστάσεις το εκτός Κουρδιστάν Κουρδικό Πρόβλημα της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε μια περιοχή έντονου ενδιαφέροντος για την Κύπρο, τη Συρία και την Ελλάδα.
Καλό είναι επιτέλους οι αναλυτές να πιάσουν τα μολύβια σε Δαμασκό, Λευκωσία και Αθήνα και όχι μόνο.
Πηγή: Ραντικάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου