Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σε αδιέξοδο η οικονομία της Θράκης


  • Σήμα βοηθείας εκπέμπουν οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής
Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στη Θράκη, καθώς η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50%, ενώ η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 20%, με αποτέλεσμα η καταναλωτική δύναμη των Θρακιωτών να έχει συρρικνωθεί δραματικά. Οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής με δηλώσεις τους εκπέμπουν σήμα βοηθείας και καλούν την πολιτεία να ανατρέψει τη νοσηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Όπως τονίζουν οι πρόεδροι των Συνδέσμων Βιομηχάνων και των Εμπορικών Συλλόγων των τριών νομών της Θράκης, οι τζίροι παρουσιάζονται μειωμένοι κατά τουλάχιστον 20%, έναντι της περσινής χρονιάς, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει κλονιστεί, ενώ στο σύνολό τους αναμένουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Παράλληλα, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων υπογραμμίζουν ότι η ανεργία στην περιοχή ανέρχεται, πλέον, σε τουλάχιστον 20%, αφού την προηγούμενη χρονιά τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι βρέθηκαν άνεργοι, όταν μεγάλα εργοστάσια της περιοχής έβαλαν λουκέτο. Εξάλλου, ισχυρό πλήγμα για τους εργαζόμενους της περιοχής αποτελεί και η μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός τομέας, αφού σε αυτόν απασχολείται πολύ μεγάλος αριθμός του εργατικού δυναμικού της Θράκης.
Την άνευ προηγουμένου καθίζηση που έχει υποστεί η οικονομία της περιοχής τον τελευταίο χρόνο αποδεικνύουν και τα στοιχεία του δελτίου περιφερειακής οικονομικής συγκυρίας Μακεδονίας-Θράκης, της Τράπεζας της Ελλάδος,
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην απασχόληση είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους από την έναρξη της κρίσης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ειδικότερα, ενώ το 2007 ο αριθμός των καταγγελιών σύμβασης (απολύσεις) ανέρχονταν σε 18.547 και ο αριθμός των προσλήψεων σε 26.078, από την εκδήλωση της οικονομικής ύφεσης, το Νοέμβριο του 2008, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 οι απολύσεις εκτοξεύτηκαν σε 24.142, σημειώνοντας αύξηση 30,17%, προσεγγίζοντας τον αριθμό των προσλήψεων την ίδια περίοδο που διαμορφώθηκαν σε 24.799.
Την ίδια στιγμή και ενώ οι επιχειρηματίες της Θράκης προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, κατακόρυφη αύξηση κατά 48,37% παρουσιάζει και το ύψος των ακάλυπτων επιταγών. Αναλυτικότερα, στο ενδεκάμηνο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 33,59 εκατ. ευρώ έναντι 22,64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
«Αναστενάζει» η οικοδομή, οριακή η κατάσταση των εμπόρων
Κάμψη παρουσιάζουν όλοι οι οικονομικοί τομείς του νομού Ξάνθης, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στον κατασκευαστικό τομέα, όπου ανέρχεται σε 40%, σύμφωνα με το πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης, Βασίλη Σκαρλάτο, και ενώ ο νομός έχει το δεύτερο μεγαλύτερο σωματείο οικοδόμων στην Ελλάδα που απαριθμεί 5.000 μέλη.
Ο κ. Σκαρλάτος σημειώνει ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην περιοχή, τόσο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς ο μεγάλος αριθμός κονδυλίων που είχε κατεύθυνση το νομό δε συμπληρώθηκε από ορθή βιομηχανική πολιτική. Ακόμα, παρατηρεί ότι υφίσταται και μεγάλο έλλειμμα φιλοσοφίας στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο δύο τέτοιων επιχειρήσεων (ΣΕΒΑΧ και ΣΕΠΕΚ) την προηγούμενη χρονιά, οι οποίες άφησαν ανέργους 200 εργαζομένους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννης Αλεξιάδης, επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με την πτώση του τζίρου των καταστημάτων να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, συμπληρώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 5.500 μόνιμες και εποχιακές θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον αριθμό των εν δυνάμει καταναλωτών.
Αυξάνονται τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων
Την παρέμβαση της πολιτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Ευστάθιος Μακρίδης, τονίζοντας ότι πολλοί επιχειρηματίες κλείνουν τα καταστήματά τους ή προαναγγέλλουν το κλείσιμό τους. Σημειώνει, δε, ότι η πτώση των τζίρων κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την ήδη αρνητική κατάσταση επιδείνωσε και το κλείσιμο της αλλαντοποιίας Θράκης, της ΟΤΤΟ Έβρος και της Αρίστος Φίλης, που απασχολούσαν περισσότερους από 200 εργαζομένους.
Την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις και αλλαγές υπογραμμίζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών-Βιομηχανιών Έβρου, Βασίλη Χαρόβας, προσθέτοντας ότι η πτώση των τζίρων και της παραγωγής στη βιομηχανία πλησιάζει το 15%.
Πτώση έως και 40% της παραγωγής
Για πτώση από 20% έως και 40% της βιομηχανικής παραγωγής κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών νομού Ροδόπης, Γιώργος Νικολαϊδης, τονίζοντας ότι η κάμψη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό των ορίων χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Παράλληλα, αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό οι επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και το κλείσιμο των Τεμπών, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% του κόστους μεταφοράς προϊόντων.
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι βιομηχανίες του νομού θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Συμπληρώνει, ακόμα, ότι σε επίσχεση εργασίας είναι οι 500 εργαζόμενοι του Λαναρά και της επιχείρησης Οξύμαχον.
Το πρόβλημα της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στον υψηλό δανεισμό οι έμποροι της Κομοτηνής, λόγω της αδυναμίας προγραμματισμού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Πέτρος Λιανουρίδης. Όπως τονίζει η πτώση των τζίρων αντιστοιχεί σε 25%, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου