Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τα 7 τραγικά λάθη του Χρυσοχοΐδη που άφησαν απροστάτευτο τον πολίτη


  • Παλινωδίες και αποφάσεις εν θερμώ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του εγκλήματος, την ώρα που ο απλός αστυνομικός υποχρεώνονται να εκτελεί «επιχειρήσεις» επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα
Παράταση για μετά το Πάσχα πήρε η «Ανάσταση» της Αστυνομίας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραδεχόμενος ουσιαστικά την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου αντιεγκληματικού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. Προσωπικές αστοχίες του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παλινωδίες και αποφάσεις εν θερμώ συντέλεσαν ώστε η εγκληματικότητα να χτυπήσει κόκκινο, με τους αστυνομικούς αμήχανους να τρέχουν λαχανιασμένοι πίσω από τα γεγονότα και να εκτελούν «επιχειρήσεις» κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως η επιπόλαια έφοδος στον Βύρωνα, η οποία βάφτηκε με το αίμα ενός 25χρονου εργαζομένου.
Βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη χωρίς όμως αντίκρισμα, πολυδιαφημισμένες υπηρεσίες που ακυρώνονται με μια προφορική εντολή, νέα μέτρα που στο παρελθόν είχαν αποσυρθεί ως αποτυχημένα ανασύρονται και πάλι από σκονισμένα συρτάρια, μέλη ειδικών ομάδων καταπολέμησης της εγκληματικότητας μετατράπηκαν σε σκοπούς φύλαξης κτιρίων, αλλά και Τμήματα Ασφαλείας με μοναδική ουσιαστική αρμοδιότητα τη μεταγωγή κρατουμένων… Αυτά είναι μερικά μόνο από τα λάθη της πολιτικής ηγεσίας και τα «μπρος πίσω» της Ελληνικής Αστυνομίας και βασικές αιτίες που η εγκληματικότητα πλέον δεν παλεύεται. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε την Παρασκευή την αποτυχία του, αφού παρέλαβε, όπως ο ίδιος είχε πει, μία «Αθήνα Καμπούλ» και επί πέντε μήνες υπουργίας του δεν άλλαξε τίποτα.
Τα «διαγγέλματα»
Φωνές μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. χρεώνουν ως σοβαρότερο ίσως λάθος του κ. Χρυσοχοΐδη τις αψυχολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις του. Μόλις ανέλαβε το υπουργείο μίλησε για άνοιγμα του φακέλου της 17Ν και εντοπισμό ασύλληπτων μελών. Οι δηλώσεις αυτές όχι μόνο εξαφάνισαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά και άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στον χώρο του αντάρτικου πόλεων. Ακολούθησε -μετά το μπαράζ βομβιστικών ενεργειώνη δήλωση ότι δεν θα γίνει αστυνομοκρατούμενη πόλη η Αθήνα, για να κάνει τελικά -προχθέςστροφή 180 μοιρών: «Σας υπόσχομαι ότι μετά το Πάσχα θα υπάρχει στην Αθήνα εμφανής αστυνόμευση, η οποία θα είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της χώρας».
Με ιδέες που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν και αποσύρθηκαν ως αποτυχημένες και ριζοσπαστικές λύσεις, χωρίς όμως ουσιαστικό υπόβαθρο, δύσκολα μπορεί να στηθεί το νέο σύγχρονο Σώμα που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης οραματίζεται στις συζητήσεις με τους στενούς συνεργάτες του.
Την άφησε ακέφαλη σε κρίσιμο σημείο
Δεκαπέντε ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, λαμβάνει χώρα ένα «θερμό» συμβάν στα Εξάρχεια με πρωταγωνιστές κλιμάκιο της ομάδας «Δ» και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «εισβολή» των αστυνομικών σε γνωστό καφέ της πλατείας όπου γινόταν παρουσίαση βιβλίου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χωρίς καμία προετοιμασία «τρώει» τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας κ. Βασίλειο Τσιατούρα, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει φροντίσει να βρει τον αντικαταστάτη του. Παράλληλα, στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί αναστάτωση, καθώς κανένας δεν γνώριζε ποιος μένει και ποιος φεύγει, με αποτέλεσμα για δύο ολόκληρες εβδομάδες η Αστυνομία ουσιαστικά να παραμένει ακέφαλη: από αρχηγό, υπαρχηγό, επιτελάρχες, περιφερειάρχες και άλλα βασικά στελέχη. Και το timing ήταν ακατάλληλο. Εκείνες τις ημέρες σημειώνεται η επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής όπου τραυματίζονται σοβαρά αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στο θέμα του επιχειρησιακού συντονισμού αλλά και των ερευνών. Για τα ψύχραιμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αυτό ήταν ένα από τα σοβαρότερα λάθη του κ. Xρυσοχοΐδη.
Η ΔΙ.ΑΣ. «έφαγε» τις πεζές περιπολίες
Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ώρα που η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε το «φάρμακο» για την πάταξη της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων δημιουργήθηκε το Τμήμα Πεζών Περιπολιών, στο οποίο εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν ως καθήκον να περιπολούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το μέτρο αρχικά «κόμπιασε», όμως στη συνέχεια με την τοποθέτηση κατάλληλων ανθρώπων σε κατάλληλες θέσεις απέδωσε καρπούς. Τα στατιστικά στοιχεία δίνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την εικόνα. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο διατέθηκαν 8.857 αστυνομικοί, ελέγχθηκαν 26.432 άτομα, προσήχθησαν 1.729 και τελικά συνελήφθησαν 277 για αδικήματα κλοπών, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών. Αν και κατά γενική ομολογία το Τμήμα Περιπολιών είχε καλή απόδοση και συμβολή στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας, σταματά η δράση του. Τη θέση των πεζών αστυνομικών θα πάρουν εκατοντάδες μοτοσικλέτες που θα γυρνούν στους δρόμους και θα κυνηγούν τσαντάκηδες, μικροδιακινητές, διαρρήκτες. Είναι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνομία), η οποία θα στελεχωθεί άρον άρον από μεγάλο μέρος των αστυνομικών που υπηρετούν στις πεζές περιπολίες. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή καταργείται μια υπηρεσία και αντικαθίσταται μία άλλη, που όμως δεν έχει το ίδιο αντικείμενο. Συνεπώς και η αποτελεσματικότητα σε αυτό το θέμα είναι αμφίβολη.
Οι κομάντος που κατέληξαν σεκιουριτάδες
Ενα άλλο δείγμα του «ράβε ξήλωνε» της Ελληνικής Αστυνομίας είναι οι ομάδες ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας). Η συγκεκριμένη υπηρεσία που υπαγόταν στην Ασφάλεια είχε έναν ρόλο ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις και «ασφαλίτες», πραγματοποιούσε δύσκολες αποστολές σε επικίνδυνες περιοχές και είχε συνδέσει το όνομά της με επιτυχίες. Ομως, το «σύνδρομο των Εξαρχείων» που πλήττει τον τελευταίο καιρό την Ελληνική Αστυνομία και έχει να κάνει με τους αντιεξουσιαστές, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις επιθέσεις χτύπησε και την ΟΠΚΕ. Οι κομάντος με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, τα θηριώδη τζιπ και την ειδική εκπαίδευση αντί να πολεμούν την εγκληματικότητα κατέληξαν σκοποί σε κτίρια και Τμήματα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μίνι ομάδες ΜΑΤ που κινούνται κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τελικά, η απόφαση αυτή «βοήθησε» τις συμμορίες και τους κακοποιούς να επεκτείνουν τη δράση τους, αφού ξέρουν καλά πως δεν κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα «θηρία» της ΟΠΚΕ.
Η επαναφορά ενός αποτυχημένου μέτρου
Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε το μέτρο του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Αστυφύλακες δηλαδή που θα γυρνούσαν σε καταστήματα και σπίτια διαφόρων περιοχών της πρωτεύουσας, θα συνομιλούσαν με πολίτες και καταστηματάρχες, θα αντάλλασσαν τηλέφωνα και γενικότερα θα ήταν στο πλευρό τους. Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο ξεκίνησε με μεγάλες προοπτικές, όμως δεν απέδωσε, γρήγορα εξασθένησε και σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε. Ουσιαστικά, ο Αστυνομικός της Γειτονιάς δεν είχε ρόλο κατασταλτικό αλλά περισσότερο επικοινωνιακό, με σκοπό να φέρει την Αστυνομία κοντά στον πολίτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης όμως πιστεύει στον Αστυνομικό της Γειτονιάς και γι’ αυτό τον επανέφερε από την 1η Ιανουαρίου, με μια μικρή όμως τροποποίηση. Δεν θα είναι πεζός αλλά θα κινείται με μηχανάκι. Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το μέτρο στο οποίο επένδυσε για δεύτερη φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να μην αποδίδει.
Αναβαθμίσεις-εξπρές
Τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας, αφού συστάθηκαν και διαλύθηκαν αρκετές φορές, σήμερα δείχνουν να μην ανταποκρίνονται στον ρόλο και στα καθήκοντά τους. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι με τον τρόπο που λειτουργούν και στελεχώνονται όχι μόνο προσφέρουν ελάχιστα, αλλά ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε Τμήματα Μεταγωγών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά το μακελειό του Βύρωνα, ανακοίνωσε άρον άρον ότι θα αναβαθμιστούν 101 Τμήματα Ασφαλείας. «Στήνονται υπηρε σίες χωρίς προγραμματισμό, χωρίς οργάνωση και ταυτόχρονα διαλύονται υπηρεσίες οι οποίες είχαν συμβολή στη μείωση της εγκληματικότητας όπως η ΟΠΚΕ και η Υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών», τονίζει ο οργανικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Δημήτρης Καραγιαννόπουλος.
Αφύλακτα Τμήματα και σωματοφύλακες
Η επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής και ο σοβαρός τραυματισμός δύο αστυνομικών εξόργισαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βγαίνει και δηλώνει ανοιχτά: «Δεν διαπραγματεύομαι με τους τρομοκράτες. Τα Αστυνομικά Τμήματα δεν θα μετατραπούν σε φρούρια. Είναι κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών...». Εκατό ημέρες μετά, όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν οι φρουροί από τα Τμήματα, αλλά ουσιαστικά έγιναν φρούρια, αφού τοποθέτησε σκοπούς για να φυλάνε τους σκοπούς! Περιπολικά γυρίζουν γύρω από το Τμήμα και έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη φύλαξη των φρουρών του Τμήματος. Σε αυτό το επίπεδο κινούνται και οι αρχικές δεσμεύσεις για «ψαλίδισμα» των αστυνομικών που διατίθενται για τη φρούρηση στόχων και επωνύμων. Αρχικά έγινε μια προσπάθεια και ανακοινώθηκε πως περίπου 500 αστυνομικοίbodyguards επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, όμως σταδιακά το μέτρο ατόνησε, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ασυδοσία και εκεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου