Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Ερντογάν


  • Ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει τον τουρκικό λαό στον πόλεμο με τους στρατηγούς
  • Ενώπιον των ευθυνών τους τοποθέτησε τους τούρκους πολίτες ο Ερντογάν και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ανώτερες τάξεις λέγοντας χαρακτηριστικά «Όταν πρόκειται για επίλυση των προβλημάτων της χώρας, αναλογούν ευθύνες σε όλους»
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προχώρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθειά του να ενημερώσει τους τούρκους πολίτες για τις προθέσεις της πολιτικής του και για την δύναμη που επιθυμεί να μεταθέσει στα χέρι των απλών πολιτών (φυσικά, δεν τοποθετήθηκε στο γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε αυτούς τους νεωτερισμούς...)
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος εξήρε τη σημασία της ειρήνης, της γαλήνης και της σταθερότητας στην κοινωνία.
«Όλοι έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία δεν πρόκειται με τίποτα να παραιτηθεί από τον στόχο της σύγχρονης, ελεύθερης, προοδευτικής και φωτεινής δημοκρατίας».
Αυτό είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας επίσης πως η χώρα προχωρά αποφασιστικά προς τους στόχους που έχει θέσει.
«Η μεγάλη βούληση για αλλαγή από την οποία διακατέχεται το έθνος μας και ο ζήλος για την πρόοδο, παραμένει ως η βασικότερη ωθητική δύναμη της πορείας μας. Και όταν λέω αλλαγή, εννοώ εκείνη όπου η κυριαρχία ανήκει χωρίς προϋποθέσεις στο έθνος».
Ο κύριος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι το 2023, οπότε και η Τουρκική Δημοκρατία θα συμπληρώσει τα εκατό της χρόνια, το οποία και θα κάνουν την Τουρκία μία από τις δέκα πιο εξελιγμένες χώρες του κόσμου.
Στη συνέχεια του διαγγέλματός του ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:
«Σε κάθε περίοδο αναβάθμισης των δημοκρατικών προδιαγραφών και διεύρυνσης των ελευθεριών στην Τουρκία, άνθισε η ευημερία και η γαλήνη, έγιναν άλματα στην οικονομία. Το αντίθετο συνέβη κάθε φορά που αμφισβητήθηκε η δημοκρατία».
Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα πως ευθύνες αναλογούν στον καθένα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Σε άτομα, σε οργανισμούς και περισσότερο στους πολιτικούς, τους ανθρώπους του πνεύματος, των τεχνών, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους καθοδηγητές της κοινωνίας.
«Δεν μιλάμε, κάνουμε δουλειά», είπε ο Ερντογάν καταλήγοντας ως εξής: «Εάν δεν υπάρχει οικονομική εμπιστοσύνη και σταθερότητα σε μια χώρα, ούτε μπορούμε να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις ούτε να διαθέσουμε πόρους».
«Ουδείς είναι υπέρανω των νόμων», προειδοποίησε το στρατό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που 11 στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν στο πλαίσιο συλλήψεων για μια συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, το 2003.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η εξομάλυνση (...) Πρόκειται για προόδους που κάνουμε ως προωθημένη δημοκρατία», δήλωσε, χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητά στη διεξαγόμενη έρευνα.
«Αυτοί που καταστρώνουν μυστικά σχέδια για να συντρίψουν τη βούληση του λαού πρέπει να αντιληφθούν ότι από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη (...) Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. Ουδείς χαίρει ατιμωρησίας», διαμήνυσε.
Ο Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι το AKP γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό και επιχειρεί να δυσφημήσει το στρατό, που θεωρείται ο φρουρός του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
«Ναι, αυτή η διαδικασία είναι επώδυνη, αλλά είναι για το καλό του λαού μας που αριθμεί 72 εκατομμύρια», παραδέχθηκε.
«Ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει ή να φοβάται», συμπλήρωσε και είπε: «Η κατεύθυνση της Τουρκίας είναι προφανής(...) Η Τουρκία προχωρεί προς μια προωθημένη δημοκρατία (...) Η Τουρκία προοδεύει στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται πως την επομένη του διαγγέλματος του κυρίου Ερντογάν, η λίρα καταποντίστηκε ενώ έντονες ανησυχίες εκφράστηκαν στους κύκλους του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πιθανότηρα πραξικοπήματος, αλλά και για την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας λόγω σημαντικών μετακινήσεων (μη ελεγχόμενων) από αμερικανούς επενδυτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου