Στην Πλατεία Κάνιγγος (γενική γραμματεία Εμπορίου) ο κ. Κομνηνός έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με επιχειρηματίες και με «όπλα» τους κοστολογικούς ελέγχους, την απειλή για παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους αγορανομικούς ελέγχους της ΥΠΕΑ πιέζει για μειώσεις τιμών και για «ψαλίδισμα» των ανατιμήσεων.
Πηγή μάλιστα του υπουργείου ανέφερε ότι «μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και μειώσεις τιμών και σύντομα αυτό θα γίνει ορατό στον καταναλωτή».
Έτσι, λοιπόν, τα είδη πρώτης ανάγκης, μεταβάλλονται αργά αλλά σταθερά σε είδη πολυτελείας! Εάν, μάλιστα, ισχύσουν, και οι φήμες που θέλουν ένα κοινό συντελεστή Φ.Π.Α., τότε οι τροφές θα γίνουν είδη υπερπολυτελείας και αναμένονται πολύ δύσκολες στιγμές, για όσους διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, αφού οι διαμένοντες στην επαρχία θα μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της παράλογης αύξησης των τιμών στις τροφές (π.χ. με προσωπικές καλλιέργειες σε ιδιωτικούς λαχανόκηπους κ.α.).
Εξετάζοντας όμως την σημερινή κατάσταση, εύκολα φτάνουμε και στον… ένοχο, που δεν είναι άλλος από την χωρίς κανόνες απελευθέρωση του εμπορίου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι πλέον ανύπαρκτοι (στην πραγματικότητα αυτο-καταργήθηκαν για να διευκολύνουν τον «ανταγωνισμό»), αφήνοντας έτσι ελεύθερους τους βιομήχανους να διαμορφώνουν τις τιμές σε όλα τα αγαθά.
Για οποιοδήποτε λόγο, είτε για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, είτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, είτε επειδή έκαναν απεργία οι μεταφορικές εταιρείες, είτε επειδή έκαναν απεργία οι αγρότες, είτε… είτε… είτε…, επί σειρά δεκαετιών η Ελλάδα γνωρίζει ανόδους και μόνο ανόδους, μεγαλύτερες του πληθωρισμού, στις τιμές όλων των προϊόντων!!! Οι προφάσεις των «ενωμένων» βιομηχάνων (π.χ. υψηλός ανταγωνισμός, υψηλά εργατικά, υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες) έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία εικόνα παραλογισμού στην αγορά της Ελλάδας, αφού -λόγου χάριν- η τιμή της ελληνικής φέτας εντός της Ελλάδας είναι διπλάσια από την τιμή της ελληνικής φέτας στο Λονδίνο!!! Και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα, δίνοντας την σαφή εντύπωση πως έχουν δημιουργηθεί «καρτέλ» από τους βιομηχάνους, που επιβάλουν τις τιμές που οι ίδιοι επιθυμούν στην αγορά… Κρατικός παρεμβατισμός με τη μορφή μηχανισμών ελέγχου, φυσικά δεν υπάρχει κι έτσι ο μονίμως ύποπτος, ο έλληνας καταναλωτής, καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό και να «φουσκώσει» τις ελβετικές καταθέσεις κάποιων…
Πού οδηγεί το συγκεκριμένο «καθεστώς»; Στην οικονομική –και όχι μόνο- εξαθλίωση των πολιτών της χώρας. Μόνο, που οι κεφαλαιούχοι, αλλά και οι πολιτικοί, ξεχνούν κάτι σημαντικό: όταν πεινάσει κάποιος, τότε μετατρέπεται σε θηρίο…
Για σκεφτείτε τι θα γίνει εάν πεινάσουν όλοι οι λαθρομετανάστες, αλλά και οι έλληνες πολίτες… Δυστυχώς, αυτή η εικόνα θεωρείται πλέον σίγουρη, εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, που μέσα από τις κατάλληλες αποφάσεις και πρακτικές, θα επιβάλλει επιτέλους το νόμο, τιμωρώντας όλους τους ηθικούς –και όχι μόνο-υπεύθυνους μίας πιθανότατης κοινωνικής εξέγερσης…
Ανάμεσα στα είδη που θέλουν βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις να ανεβάσουν τις τιμές είναι:
• Τυροκομικά γαλακτοκομικά: Πρόβειο γιαούρτι (3,97% έως 12,7%), φέτα (3% έως 10,5%), τυρί πεκορίνο 10,5%, άλλα κίτρινα τυριά (2,68% έως 10,5%), βούτυρα (4,42% έως 8%), γραβιέρα (5,65%), ανθότυρο (4,86%), βιολογικά αβγά (4,12%), αλλαντικά (4%), επιδόρπια (3,91%), γάλα εβαπορέ και παιδικές τροφές (3,19%).
• Οινοπνευματώδη ποτά: Ούζο (25,3%), κρασιά (2 έως 7,7%).
• Ζαχαρωτά-σνακς και καφέδες: Καραμέλες (8,6%), ροφήματα (6,5%), χαλβάς (5,94%), τσίχλες (5,75%), στιγμιαίος καφές (4,77%), καφέδες (3,6% έως 4%), σοκολάτες (3,5%), πατατάκια (3,1%), κρουασάν, μαρμελάδες, σνακς και βάσεις τούρτας (2,6%).
• Άλλα προϊόντα: Είδη καθαριότητας (8,6%), γραφική ύλη (5,4% έως 7,2%) συσκευές και φιαλίδια υγραερίου (5,8%), καλλυντικά (2,6% έως 5,6%), αξεσουάρ αυτοκινήτου (4,4%), ξύδι 3%.Βέβαια υπάρχουν και μειώσεις τιμών: CDROM (-57,17%), βαφές μαλλιών (-17%), φωτογραφικές μηχανές (-16%).
Κωνσταντίνος
Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρον και πολύ καλή ενημέρωση
ΑπάντησηΔιαγραφή