Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Aποσυνδέει το όνομα από τις ενταξιακές των Σκοπίων

Βρυξέλλες-Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Για τη ζήτημα της ονομασίας, στην ουσία το αποσυνδέει από την ενταξιακή πορεία, και περιορίζεται σε ευχολόγια.

Η θέση αυτή, που δεν δεσμεύει τα κράτη μέλη, εκφράστηκε στο πλαίσιο έκθεσης και ψηφίσματος για την πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με ανακοινώσεις που εξέδωσαν αναφέρουν ότι καταψήφισαν συνολικά την έκθεση και το ψήφισμα, δεδομένου ότι δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες βελτίωσης που είχαν υποβάλει τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Τουρκία.

Για την ΠΓΔΜ, το ψήφισμα συγχαίρει τη γειτονική χώρα για την πρόοδο που έχει σημειώσει από την προηγούμενη έκθεση προόδου, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες. Τούτου δοθέντος, στη σύνοδο κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου το Συμβούλιο θα πρέπει, όπως προτείνει και η Επιτροπή, να αποφασίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει το ψήφισμα.

Εκφράζεται δε η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα με τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας και παροτρύνουν την ΠΓΔΜ να «επιδεικνύει ευαισθησία στα ζητήματα που απασχολούν τους γείτονές της».

Σχετικά με την Τουρκία, το ψήφισμα εκφράζει την αποδοκιμασία της Ευρωβουλής για τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων της Αγκυρας να εφαρμόσει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και προς την Κύπρο, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Καλεί ακόμη την τουρκική κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η Ε.Ε.

Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων, ενώ προτρέπει την κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας να επιτύχουν συναίνεση όσον αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των καίριων μεταρρυθμίσεων.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε. και προτρέπουν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως, στο μεταξύ, τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής με τα κράτη μέλη. Στην ουσία πρόκειται για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και αρνείται να εφαρμόσει.

Τέλος, η Ευρωβουλή ζητάει από το Συμβούλιο το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα. Το κεφάλαιο αυτό έχει «μπλοκαριστεί» από την Κύπρο.

* Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι «επειδή, δύο τροπολογίες, μία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μία της Σοσιαλιστικής Ομάδος για τη διεύρυνση προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ αντιστοίχως, δεν πέρασαν στο τελικό κείμενο, η Ομάδα της Ν.Δ. αποφάσισε, τελικά, να καταψηφίσει το ψήφισμα στο σύνολό του».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου