Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η διαλλακτική "Χουριέτ" και η... φάκα!

Το επικοινωνιακό παιχνίδι ωραιοποίησης της εικόνας της Τουρκίας προσδίδοντας σε αυτή Ευρωπαϊκή όψη οργιάζει από διπλωμάτες και φίλους της Άγκυρας στο εξωτερικό. Παράλληλα η ενδοτουρκική αναπαραγωγή δηλώσεων «συνθημάτων» και ερωτημάτων τροφοδοτεί τους έξωθεν δορυφόρους της για πολιτική εκμετάλλευση των υποψήφιων προς συζήτησιν θεμάτων ενόψει Δεκεμβριανής αξιολογήσεως.
Αυτό που πρέπει να μελετηθεί εις βάθος δεν είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα αλλά το περιεχόμενο του καθώς και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει μόνο και μόνο η ύπαρξη του ως προδιαγραφόμενος τίτλος συζητήσεως. Πρόσφατα η Χουριέτ έγειρε θέμα προς συζήτηση για μερική αποχώρηση αριθμού κατοχικών δυνάμεων το οποίο παρουσιάστηκε προς τα έξω ως μέρος προοδευτικής σκέψης και καλών προθέσεων της Άγκυρας.
Η ουσία όμως πέραν της επικοινωνιακής της πτυχής παραπέμπει σε εγγυητικά δικαιώματα της Άγκυρας Η στοιχειοθέτηση του συλλογισμού της ιδέας αυτής στηρίζεται όπως καταθέτει ο αναλυτής της Χουριέτ στην ευκολία με την οποία εντός ολίγων δευτερολέπτων βασισμένη στο μέγεθος και την αποτελεσματικότητα του Τουρκικού στόλου και της Τούρκικης αεροπορίας, η Άγκυρα μπορεί να καταστεί «αποτρεπτική» δύναμη εκ της μόνιμης της βάσεως . Μάλιστα τονίζει πως αυτό το γνωρίζει καλά η Ελλάδα. Η συζήτηση δηλαδή έστω για ελάχιστη απομάκρυνση στρατού κατοχής συνυπάρχει με το δεδομένο ύπαρξης Τούρκικων εγγυητικών δικαιωμάτων, τα οποία συνοψίζοντας την ισχύ και αποτελεσματικότητα που φέρουν, τους προσδίδει εγγυημένη αποτελεσματικότητα υπό την σκέπη του «αποτρεπτικού» της ρόλου όποτε κριθεί απαραίτητο από αυτήν να εξασκηθεί.
Η υποτιθέμενη διαλλακτική πρόθεση της Τούρκικης εφημερίδος έχει πολυεπίπεδο χαρακτήρα. Χωρίς να είναι επίσημη, αλλά υπό την ιδιότητα της ως υποψήφια πρόταση προς συζήτηση, κατάφερε να εισπράξει ανάλογη δημοσιότητα και όφελος συμπάθειας από τους διάφορους έχοντας παράλληλα κλειδώσει το πλαίσιο ενός τέτοιου διαλόγου τον οποίο και έχει η ίδια οριοθετήσει. Πλαίσιο που δεν συμπεριλαμβάνει τίποτε άλλο παρά μια καλά επικοινωνιακά προβαλλόμενη πρόταση που πλαγίως εμπεδώνει στους τρίτους τα Τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα κατά της Κύπρου.
Η ευκολία χρήσης και προώθησης εκ μέρους της Άγκυρας ανεπίσημων προτάσεων για ενδοτουρκική συζήτηση που τυγχάνουν θετικής κριτικής από εξωγενής παράγοντες και παρουσιάζονται παράλληλα ως αποδεικτικά εκδημοκρατικοποίησης και εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, υποδουλώνει την διπλωματική και διαφωτιστική ανεπάρκεια της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πόσο μάλλον όταν εμπεριέχουν ως δεδομένη την ύπαρξη Τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο;
Η ανάλυση της ανεπίσημης πρότασης της Χουριέτ και ο τρόπος αντίληψης του εσαεί «αποτρεπτικού ρόλου» της Τουρκίας στην Κύπρο πρέπει να καθιστά ως κόκκινη γραμμή την απόρριψη οποιασδήποτε επίσημης Τουρκικής πρότασης που δεν διασαφηνίζει την άμεση και μόνιμη εγκατάλειψη των Τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων από και επί της Κύπρου, σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης και αν προκύψει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου