Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΝΤΟΥΜΠΑΪ:Βόμβα μεγατόνων στην παγκόσμια οικονομία

Βόμβα μεγατόνων επιφύλασσε στις διεθνείς αγορές το εμιράτο του Ντουμπάι, όπου η κρατική επενδυτική εταιρεία, Dubai World, ζήτησε χθες εξάμηνο πάγωμα στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, ύψους 59 δισ. δολ.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το εμιράτο, που έγινε χθες κόκκινο πανί για τα διεθνή χρηματιστήρια, προκαλώντας έντονες πιέσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας του εμιράτου προκαλούν ανησυχίες για τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει ανά τον κόσμο και ενδιαφέρουν και τη χώρα μας. Άλλωστε στην Ελλάδα η Dubai Investment Group ελέγχει το 20% της MIG και το 17% της Marfin Popular Bank, οι μετοχές των οποίων αισθάνθηκαν χθες πιέσεις. Πηγές προσκείμενες στον όμιλο της ΜIG ανέφεραν πως δεν έχει γίνει καμία κίνηση ούτε έχει ληφθεί κάποια απόφαση από την Dubai Investment Group εν μέσω των κραδασμών που νιώθει το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση του εμιράτου πληρώνει το τίμημα ενός “φανταχτερού” οικονομικού μοντέλου επικεντρωμένου στα ξένα κεφάλαια και στα γιγαντιαία κατασκευαστικά έργα. Ήδη οι διεθνείς οίκοι άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας σειράς κρατικοδίαιτων εταιρειών του εμιράτου.

13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η Credit Suisse εκτιμά πως η έκθεση των ξένων τραπεζών στο εμιράτο του Ντουμπάι είναι 13 δισ. ευρώ. Ο οίκος μάλιστα ανέφερε ότι ζημίες της τάξης του 50% από την εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες κατά 5% ή να προκαλέσει πλήγμα ύψους 5 δισ. ευρώ στα κέρδη μετά φόρων για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι η χώρα έχει δανειστεί 80 δισ. δολ., που σε μεγάλο βαθμό πυροδότησαν την τελευταία τετραετία το “μπουμ” της αγοράς ακινήτων και συνέβαλαν στη μετατροπή του εμιράτου σε περιφερειακό κόμβο τουρισμού και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Μετά από έξι χρόνια ισχυρής ανάπτυξης το Ντουμπάι άρχισε να επιβραδύνει τους αυξητικούς του ρυθμούς από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, με συνέπεια οι τιμές των ακινήτων να υποχωρήσουν πάνω από 50%.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι έκανε χθες γνωστό πως η αναβολή των αποπληρωμών ισχύει και για την εταιρεία ακινήτων Nakheel, θυγατρική της Dubai World, η οποία κατασκεύασε το γνωστό νησιωτικό σύμπλεγμα σε σχήμα φοίνικα στο εμιράτο. Το “πάγωμα” έχει ως στόχο την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των χρεών της κρατικής επενδυτικής εταιρείας τουλάχιστον έως τις 30 Μαΐου του 2010 και της χρηματοδότησης των θυγατρικών της.

Για τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Dubai World επιλέχθηκε η Deloitte. Αιχμή του δόρατος θα είναι το Dubai Financial Support Fund, με κεφάλαια 20 δισ. δολ., ενώ χείρα βοηθείας θα προσφέρει και το Αμπού Ντάμπι, το οποίο δάνεισε ήδη 5 δισ. δολ.


Η Dubai World έριξε στο… κρεβάτι το ελληνικό χρηματιστήριο

Δύσκολες ώρες έζησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, που παρασύρθηκε στη δίνη των διεθνών αγορών εξαιτίας του πανικού που έσπειρε η πρόταση της Dubai World να καθυστερήσει την αποπληρωμή του συνολικού χρέους της.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.225,32 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 6,21%, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του έτους. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 353,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των τραπεζών κατά 9,01%, των τροφίμων-ποτών κατά 8,56%, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 8,44%, των ασφαλειών κατά 8,11%, των πρώτων υλών κατά 6,87% και των μέσων ενημέρωσης κατά 6,47%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/20 υποχώρησε σε ποσοστό 7,26%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/40 σημείωσε απώλειες κατά 4,82% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 4,97%.

Στο μεταξύ, στα ύψη βρίσκεται το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις. Τα spreads (η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων) των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκαν χθες πάνω από τις 204 μονάδες βάσεις. Στα ύψη βρίσκεται και το ασφάλιστρο του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τα CDS να έχουν ξεπεράσει τις 200 μονάδες βάσεις, κινούμενα στις 222 μονάδες βάσεις.

MAKEΔΟΝΙΑ (makthes,gr)


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_9709.html#ixzz0Y9YA6raI

1 σχόλιο:

  1. Στημένο είναι : Το Dubai θα βγάλει 1000% κέρδος με το να μην πλήρωση σημαίνει ότι μένει το χρήμα εντος τον εμιράτων ταυτόχρονα ανεβάζει τιμές στην εξαγωγή του πετρελαίου =ταυτόχρονη αναπροσαρμογή τιμών για όπου επηρεάζει το πετρέλαιο δηλ παντού και σε όλα με την ανάγκη για μια παγκόσμια διαχείριση να είναι πλέων αναγκαστική για όλα τα κράτη του κόσμου και ενίσχυση του δολαρίου ταυτόχρονα= σιγά που θα το άφηνε έτσι το δολάριο ο ομπαμα νέμεν φτηνό αλλά πολύ ακριβό το κόστος του έτσι ώστε να το κάνουμε αμερος) ταυτόχρονα μειώνει την παράγωγη πετρελαίου και αυξάνει ξανά το κόστος του μαύρου χρήσου ταυτόχρονα κερδίζουν Ρωσία αλλά και Αμερική ταυτόχρονα ανοίγουν νέο κύκλο αίματος ντόμιναροντας τις εξελίξεις και ταυτόχρονα γονάτου όλα τα vassal stage κράτη τύπου Ελλάδας κτλ κτλ ….
    The big fat family

    ΑπάντησηΔιαγραφή