Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Η διπλωματία των… παραβιάσεων!

Αιγαίο: Μοχλός πολιτικής πίεσης
η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας


Η ποιοτικά αναβαθμισμένη προκλητικότητα της Τουρκίας, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με επίκεντρο την περιοχή Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι, αποτελούν έναν σοβαρό μοχλό πίεσης προκειμένου να οδηγήσουν στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων με πιο επαχθείς όρους για την ελληνική πλευρά.
Τη συγκεκριμένη ερμηνεία έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόσφατη ενημέρωση των βουλευτών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, αναλύοντας όλα τα στοιχεία της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.
Εκτίμησε μάλιστα πως δεν πρέπει να αναμένεται γενικευμένη στρατιωτική κρίση με την Τουρκία, αλλά η πιθανότητα σημειακών και περιορισμένης διάρκειας κρίσεων (Ο κύριος υπουργός αναφέρθηκε σε περισσότερες των μία κρίσεων, προσδιορίζοντάς τες χρονικά σε κρίσεις μικρής χρονικής διάρκειας, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να προσδιορίσει εάν θα υπάρξουν σκληρές αερομαχίες ή καταρρίψεις πολεμικών αεροσκαφών ή εάν θα υπάρξουν απλές πιεστικές παραμονές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από διάφορα τουρκικά σκάφη –πολεμικά ή ιδιωτικά- στο Αιγαίο. Ο κύριος Βενιζέλος διατηρεί την πλήρη βεβαιότητα αυτών των βραχύβιων κρίσεων που σαν σκοπό θα έχουν την ψυχολογική πολιτική πίεση και που θα εντάσσονται περισσότερο σε ένα πλαίσιο διευρυμένου ψυχολογικού πολέμου εναντίον της Ελλάδας).
Με την κρίση των Ιμίων (1996), ωστόσο, η Άγκυρα έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών». Μήπως με πρόκληση ανάλογης κρίσης θα επιχειρήσει εκ νέου η Τουρκία την προώθηση νέων αξιώσεών της; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους επιτελείς του Πενταγώνου, όπως επίσης και η στάση του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά θέματα. Η προτροπή του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν: «βρείτε τα μόνοι σας», είναι και ενδεικτική της στάσης του «Ποντίου Πιλάτου» που τηρεί η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία στις τεταμένες (με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας) ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η νέα αμυντική λογική που περιέγραψε ο κύριος Βενιζέλος επισύρει αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά «ώστε να αντιμετωπισθούν τα πιθανότερα σενάρια απειλής». Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι διαδικασίες επαναξιολόγησης του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, πάντως, δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη λίστα προτεραιοτήτων των οπλικών συστημάτων των Επιτελείων. Κι αυτό επειδή οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, αλλά κι επειδή τα οικονομικά της χώρας είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
Δείγμα των επερχόμενων πιέσεων της Τουρκίας
Έπειτα από αρκετό καιρό είδαμε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο να καταγγέλλει παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων, από ελληνικές ακταιωρούς στην περιοχή των Ιμίων.
Οι αναφορές του τουρκικού αρχηγείου αφορούν περιστατικά στις 22, 23 και 25 Νοεμβρίου και είναι βέβαιο πως αν δεν προέκυψαν… πρώιμες τσιπούρες (καθώς μόνιμη τουρκική δικαιολογία για την ένταση στην περιοχή των Ιμίων είναι ο χειμερινός «πόλεμος της τσιπούρας»), οι απαντήσεις μάλλον πρέπει να αναζητηθούν σε άλλο επίπεδο…

http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/blog-post_1257.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου