Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ερώτηση βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το τουρκικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων

Οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ Α. Κολοκοτρώνης (Α΄ Θεσ/νίκης), Κ. Αϊβαλιώτης (Β΄ Αθηνών), Π.Μαρκάκης (Μαγνησίας) και Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη( Ευβοίας) κατέθεσαν την εξής Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, αρκετά ενωρίτερα απ΄ ότι υπολογιζόταν, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει το νέο δορυφορικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων (υποκλοπές επικοινωνιών, λήψη φωτογραφιών με διακριτική ικανότητα 40 cm, λήψη real time strategy data κλπ), με το κωδικό όνομα GOKTURK, το οποίο θα αποτελείται από έξι τεχνητούς δορυφόρους.

Η έναρξη του προγράμματος με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου ορίστηκε το 2012. Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές δυνάμεις αποκτούν αμιγώς δικό τους δορυφορικό σύστημα, υπερβαίνοντας το ευάλωτο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επικοινωνίες, σύστημα δορυφόρων επικοινωνιών TURKSAT. Ο GOKTURK είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα το οποίο θα προορίζεται να καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού Επιτελείου και της υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), το οποίο θα παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας μέχρι αντικειμένου 40 εκατοστών(!), θα παίρνει εικόνες σε υπέρυθρο ή υπεριώδες φάσμα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα, στέλνοντας 90 φωτογραφίες το λεπτό.

Παράλληλα οι δορυφόροι θα φέρουν πέραν από τις ηλεκτροπτικές και φασματικές κάμερες, ειδικές συσκευές υποκλοπής επικοινωνιών και αντιμέτρων (ECM), οι οποίες σε περίπτωση πολέμου θα μπορούν να παρεμβάλλουν τις συχνότητες του αντιπάλου, χωρίς όμως να μπορούν να προσβληθούν από αντίαντίμετρα (ECCM).Είναι σημαντικό επίσης να τονισθεί πως οι εν λόγω δορυφόροι θα μπορούν να επιτελέσουν το έργο της άμεσης μεταφοράς δεδομένων προς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση σύρραξης, έχοντας έτσι οι Τούρκοι στρατιωτικοί άμεση και πραγματική εικόνα από το θέατρο των επιχειρήσεων (real time strategy data).

Το σύστημα των νέων στρατιωτικών δορυφόρων της Τουρκίας, θα βρίσκεται σε ύψος 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα αποτελείται από περίπου έξι δορυφόρους καλύπτοντας την περιοχή από το Ιόνιο, έως την Κεντρική Ασία. Το πρόγραμμα GOKTURK έχει
χαρακτηριστεί ως «Επείγον» από την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και ο πρώτος
δορυφόρος αναμένεται να βρίσκεται στο διάστημα στα τέλη του 2012.Για το λόγο αυτό, δημιουργείται και μια νέα βάση επίγειων δορυφορικών επικοινωνιών έξω από την ’γκυρα, η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις τουρκικές δυνάμεις και τελεί υπό τη διοίκηση του Τμήματος Διαστήματος της τουρκικής Αεροπορίας.

Ερωτάσθε

1) Ποιές οι ενέργειες της χώρας μας στο τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας;
2) Προκαλεί ανησυχία το γεγονός της ανάπτυξης έξι (!) κατασκοπευτικών δορυφόρων της γείτονος
με τις δυνατότητες που περιγράφονται;"

laos.gr

1 σχόλιο:

  1. η τροχιά που περιγράφεται είναι υπερβολικά χαμηλή.
    Χαμηλής τροχιάς LEO, χαρακτηρίζονται οι δορυφόροι που βρίσκονται σε υψόμετρο από 160km έως 2000km.

    Τα 64km είναι υπερβολικά χαμηλά, γιατί οι δορυφόροι θα χάνουν ενέργεια και άρα υψόμετρο από τις τριβές της ατμόσφαιρας. Οπότε αμφιβάλω ότι αυτό είναι το πραγματικό ύψος της τροχίας. Ίσως είναι 640km.

    Το γεγονός ότι θα ρίξουν 6 δορυφόρους οφείλεται στο γεγονός ότι σε λιγότερο από ώρα ο δορυφόρος θα κάνει τον γύρο της γης. Επομένως θα πρέπει να έχουν 6 έτσι ώστε μόλις φεύγει ο ένας να ακολουθεί ο άλλος. 360 μοίρες δια 6 ίσον 60 μοίρες. Για αυτό και τα όργανα τους έχουν μεγάλη διακριτική ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν και από πλάγια, και άρα μεγαλύτερο βάθος ατμόσφαιρας. Οπότε μόνο έτσι θα μπορούν να έχουν συνεχή παρατήρηση.

    Οι αμερικάνοι κάναν ένα ωραίο όπλο καταστροφής δορυφόρων. Patriot πάνω σε F-15, το οποίο και τον εκτοξεύει από στρατοσφαιρικό ύψος.

    Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. Είναι θέμα περισσότερο λογισμικού. Τα AEW&C που έχουμε είναι με κεραίες φάσης, υποθέτω (το τονίζω το υποθέτω) ότι σε υψηλό υψόμετρο θα μπορεί (?) να εντοπίζει αυτούς τους δορυφόρους (ειδικά στην περίπτωση που είναι τόσο χαμηλά).
    Αν στο ίδιο υψόμετρο πετά και ένα σκάφος που μπορεί να κουβαλήσει έναν Patriot, μέσω Link16 μπορεί να κατευθυνθεί το βλήμα στον στόχο.

    Αν όμως είναι στα 650km, αυτό το σχέδιο είναι αδύνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή