Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Συνομιλίες Αμπντάλα – Θαπατέρο για το Μεσανατολικό


Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο σαουδαραβικό βασίλειο, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας SPA. Ο Σαουδάραβας μονάρχης που δέχτηκε τον Θαπατέρο λίγο μετά την άφιξή του το βράδυ χθες, Τρίτη στη Τζέντα συζήτησε μαζί του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο και για τους τρόπους προώθησης της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Ισπανία. Το SPA δεν έδωσε άλλα στοιχεία για το ταξίδι του Θαπατέρο στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος έφθασε από το Κάιρο μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα επικεντρώθηκαν στην αραβο-ισραηλινή διένεξη. Συζητήθηκε επίσης η διμερή συνεργασία.

Ο Θαπατέρο που επισκέφθηκε τον Οκτώβριο στη Συρία, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Λίβανο, υπογράμμισε χθες στο Κάιρο την «ανάγκη να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» στη Μέση Ανατολή.
«Είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ελπίδα», δήλωσε ο Θαπατέρο προσθέτοντας ότι «δεν σημειώθηκε πρόοδος ούτε και οπισθοδρόμηση».
Η Σαουδική Αραβία πρότεινε ένα αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρησή του από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου