Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Το "όραμα" του Κίσιγκερ πραγματοποιήθηκε! Επιτέλους, τώρα μπορεί να μιλάει μόνο με έναν στην Ευρώπη


«Σε ποιον τηλεφωνώ, όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;» είχε αναρωτηθεί κάποτε ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος από χθες μάλλον θα μετανιώνει που έθεσε το ερώτημα. Και αυτό γιατί από χθες οι Ευρωπαίοι έδωσαν απάντηση: 2 τηλεφωνικά νούμερα, στα οποία θα απαντούν ο πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών. Τα δύο αξιώματα δημιουργούνται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας που τίθεται σε ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος εκλέγεται για δυόμισι χρόνια, αλλά έχει δικαίωμα για μία ακόμη θητεία. Θα έχει στην υπηρεσία του είκοσι άτομα και προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμοδιότητες του προέδρου είναι αόριστες και αναμένεται ότι ο κατέχων στο αξίωμα θα δώσει «περιεχόμενο» και στο ρόλο. Κύριο καθήκον του θα είναι η επίτευξη συναίνεσης στο Συμβούλιο των ηγετών.
Ο πρόεδρος θα εκπροσωπεί την Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, σε συνεργασία με τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι το πρόσωπο που θα συνομιλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ή ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, όταν θέλουν να μιλήσουν με την «Ευρώπη». Ο πρόεδρος θα είναι επικεφαλής του Συμβουλίου και θα φέρνει κοντά Ευρωπαίους ηγέτες για Συνόδους Κορυφής τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο.


Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια, έχει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες, γιατί η Συνθήκη της Λισαβόνας προσπαθεί να δημιουργήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Γι’ αυτό και θα έχει υπό τις διαταγές του χιλιάδες άτομα, αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο, και θα είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις της Ε.Ε.


Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου