Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Προβληματισμός Πέρες για τη στάση Ερντογάν και το ρόλο του στρατού

Σε περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες μιλά μέσα από τις σελίδες της αμυντικής επιθεώρησης Defence News για το ρόλο του στρατού στην Τουρκία και διερωτάται εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει τη χώρα του προς τη δημοκρατία ή προς ένα πιο ισλαμιστικό κράτος.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος ρωτάται εάν πιστεύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφει τη χώρα του μακριά από τη συνεργασία με το Ισραήλ και κινείται προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου ένας μη δημοκρατικός θεσμός, ο στρατός, είχε αναλάβει την προάσπιση της δημοκρατίας. Και το έκαναν. Τώρα ο ρόλος του στρατού έχει αλλάξει και το ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν θα οδηγήσει το μουσουλμανικό πληθυσμο του προς τη δημοκρατία ή εάν δημοκρατικές δυνάμεις θα απαιτήσουν ένα πιο ισλαμιστικό κράτος» αναφέρει.
Περνώντας στις διμερείς σχέσεις, ο Πέρες δηλώνει ότι θέλει να εξηγήσει το τι συνέβη από μία ευρύτερη προοπτική.
«Για πολύ καιρό, ο ίδιος ο Ερντογάν επιθυμούσε μία καλή σχέση με το Ισραήλ. Αλλά τι συνέβη; Προσπαθώ να το δω αυτό από μία ευρύτερη προοπτική» λέει.
«Η τουρκική ηγεσία επιθμούσε πολύ να γίνει μέρος της ενωμένης Ευρώπης, και οι Ευρωπαίοι τους τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια και υπήρξε ένα αίσθημα απογοήτευσης που τους οδήγησε να ψάξουν για έναν άλλο χώρο, όπου η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο» αναφέρει.
»Η Τουρκία ήθελε επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρώην πρωθυπουργό μας» συνεχίζει ο Πέρες αμφισβητώντας εν συνεχεία την ικανότητα της Αγκυρας ως μεσολαβήτρια δύναμη (υπενθυμίζεται ότι ο Μπ. Νετανιάχου έχει απορρίψει κάθε διαμεσολάβηση της Τουρκίας σε νέες συνομιλίες με τη Συρία).
«Όταν γίνεται μεσολαβητής, αφήνεις την εγγύτητά σου προς τη μία πλευρά στην άκρη και κινείσαι στη μέση μεταξύ των δύο χωρών. Ώστε να έχει αποτέλεσμα. Πόσο μακριά θέλει να πάει ο Ερντογάν κινούμενος προς διαφορετικές κατευθύνσεις; Δεν γνώριζω» καταλήγει ο Πέρες.
Ως προς εάν το Ισραήλ πρέπει να παρέχει στρατιωτική τεχνολογία στην Τουρκία ενώ εκείνη επιδιώκει στενότερους στρατηγικούς δεσμούς με τη Συρία και το Ιράν, ο Πέρες υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό να μην υποβαθμίσει μία αμοιβαία ευεργετική σχέση συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
«Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό έθνος στην περιοχή μας και σεβάσμιο μέλος του ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε υπομονή, να διαβάσουμε το "χάρτη" σωστά και να μην πέσουμε θύματα στιγμιαίων εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» επισημαίνει.
Εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να διακινδυνεύσει τη θέση της στον κόσμο και να απαξιώθει με το να συνταχθεί με την ιρανική ατζέντα. «Το Ιράν χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ και στέλνει όπλα στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας και τώρα επιχειρούν να χρηματοδοτήσουν δυνάμεις αποσταθεροποίησης στη Λατινική Αμερική» σημειώνει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου