Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ειδησεογραφική "πατάτα" από τηλεοπτικό σταθμό

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε γίναμε όλοι μάρτυρες της εγκυρότητας του τύπου στην Ελλάδα, με την περιγραφή της επίσκεψης του Ερντογάν στην χώρα μας με αφορμή τα εγκαίνια του καινούργιου μουσείου της ακρόπολης. Μια επίσκεψη που όπως γνωρίζουμε δεν έγινε ποτέ αλλά η έγκυρη εφημερίδα "Βήμα" είχε διαφορετική άποψη...
Ωστόσο δεν πρέπει να αισθανόμαστε και τόσο μειονεκτικά μιας και ένας τηλεοπτικός σταθμός στην Βολιβία, το κανάλι PAT, υπέπεσε σε μια εξίσου ειδησεογραφική γκάφα. Ο εν λόγω σταθμός παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αποκλειστικές φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές της πτήσης 447 της Air France, που συνετρίβη στον ατλαντικό. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του καναλιού, οι φωτογραφίες ανακτήθηκαν από μια κατεστραμμένη Casio Z750 που με βάση τον σειριακό αριθμό βρέθηκε ότι ανήκε σε κάποιον Paulo G. Muller, ηθοποιό σε γνωστό παιδικό θέατρο στα προάστια του Porto Alegre.

Η αλήθεια όμως είναι προφανής για όσους παρακολουθούν την τηλεοπτική σειρά Lost. Οι φωτογραφίες είναι screenshot από την σειρά και φαίνονται καθαρά οι ηθοπιοί που πρωταγωνιστούν όπως η Evangeline Lilly. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σταθμός έπεσε θύμα ενός hoax email και οι υπεύθυνοι απέτυχαν να εκτιμήσουν το γεγονός ότι ενώ η καταστροφή έγινε την νύχτα, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μέρα. Επίσης κανένας δεν αναρωτήθηκε γιατί οι φωτογραφίες είναι σε wide-screen μορφή.
Δείτε και το βίντεο από το επεισόδιο που λήφθηκαν τα screenshot. Το επίμαχο υλικό ξεκινάει από το χρονικό σημείο 8:05.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου