Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Προς πόλεμο Ρωσίας με την Γεωργία;

Γεωργιανός αξιωματικός: "Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Σαακασβίλι και πάλι προχωρεί για πόλεμο"

Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Γεωργίας Άλικ Μπζάνιγια ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, γιατί ο Πρόεδρος της Γεωργίας και πάλι ακολουθεί τη γραμμή του πολέμου. Τη σχετική δήλωση ο Μπζάνιγια την έκανε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
Φοβούμαι, είπε ο αξιωματικός, ότι τώρα για τους γονείς μου στη Γεωργία θα δημιουργηθούν προβλήματα με τις αρχές, γι αυτό αποτάθηκε στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για να απομακρύνει την οικογένεια του από τη Γεωργία.
«Περισσότερο απ΄ όλα φοβούμαι για τους γονείς μου. Είναι αυτονόητο ότι στη Γεωργία θα ασκείται πάνω τους πίεση τόσο εκ μέρους των ντόπιων δημοσιογράφων, όσο και των ειδικών υπηρεσιών. Ελπίζω ότι μέσω του ρωσικού τύπου θα γίνει δυνατή κάποια επίδραση, ώστε να μην αρχίσουν να διώκουν τους γονείς μου. Θέλω να τους βγάλω από τη Γεωργία μέσω του Ερυθρού Σταυρού».
Ο υπολοχαγός του γεωργιανού στρατού σχεδόν πριν ένα μήνα πέρασε τα σύνορα και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές καταφύγιο. Ο ηλικίας 35 χρονών μεθοριακός φρουρός, που υπηρετούσε σε ακταιωρό, κοινοποίησε αυτή την ιστορία μόνο εξαιτίας του φόβου για την ασφάλεια των γονέων του που έμειναν στη Γεωργία. Και επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε ένα νέο πόλεμο εναντίον της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας τον οποίο, κατά την άποψη του, ετοιμάζει η γεωργιανή ηγεσία. Μετά τα γεγονότα του Αυγούστου υπολόγιζα, λέει ο Άλικ Μπζάνιγια, ότι ο Πρόεδρος της Γεωργίας θα αλλάξει τη γραμμή του, θα αναπτύσσει κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία, όμως αυτός συνεχώς φωνάζει μόνο για την Αμερική.
«Πέρασα στη Ρωσία λόγω του ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι και πάλι σκοπεύει να αρχίσει πόλεμο εναντίον της Αμπχαζίας ή της Νότιας Οσετίας – όπου θα στείλει τα στρατεύματα του. Δεν είμαι διατεθειμένος να πολεμήσω εναντίον της Ρωσίας. Το 80% των κατοίκων της Γεωργίας έχουν συγγενείς ή φίλους στη Ρωσία, όμως δεν μπορούν να τους δουν. Μπορούν μόνο να ακούσουν τη φωνή τους από το τηλέφωνο. Δηλαδή, πρέπει να πολεμώ εναντίον τους δικούς μου, εναντίον των αδελφών μου; Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό. Αυτός (ο Μιχαήλ Σαακασβίλι) και πάλι άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους και τακτικούς στρατιώτες. Έχω αντιληφθεί ότι ακολουθεί και πάλι την ίδια γραμμή και συνεχίζει την παλιά πολιτική».
Ο Άλικ Μπζάνιγια διέψευσε τις πληροφορίες ότι είχε απολυθεί νωρίτερα. «Ίσως, έτσι ενεργούν πολλές στρατιωτικές υπηρεσίες – όταν ένας στρατιωτικός έκανε κάτι το ανεπιθύμητο, του γράφουν απόλυση εκ των υστέρων», — πιστεύει ο Μπζάνιγια. Επίσης είπε ότι στη διάρκεια της υπηρεσίας του έχαιρε καλής εκτίμησης. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της "Φωνής της Ρωσίας", αν συμμερίζονται την αρνητική του θέση έναντι του Σαακασβίλι και άλλοι στρατιωτικοί, ο Άλικ Μπζάνιγια απάντησε:
«Βέβαια. Όμως δεν μπορεί κανείς να μιλά γι αυτό ανοικτά, οι άνθρωποι φοβούνται, γιατί αμέσως μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Και όχι μόνο να τη χάσουν – μπορεί και να βρεθούν στη φυλακή. Ο Άλικ Μπζάνιγια παρατήρησε ότι ένας φίλος του – απλός υπάλληλος – εκφραζόταν πολύ εναντίον του Μιχαήλ Σαακασβίλι. Μιά μέρα τον σταμάτησε η αστυνομία και του είπε: αν θα φλυαρείς πολύ θα σε βάλουμε στη φυλακή».
Ο Άλικ Μπζάνιγια λέει ότι δεν θεωρεί την ιστορία του ως κάτι το εξαιρετικό και ασυνήθιστο. Και αυτό είναι αλήθεια. Μετά τη διένεξη του Αυγούστου, που η Γεωργία εξαπόλυσε πόλεμο εναντίον της Νότιας Οσετίας, ο αριθμός των αιτημάτων για πολιτικό άσυλο στη Ρωσία εκ μέρους Γεωργιανών έχει πολλαπλασιαστεί. Το περασμένο φθινόπωρο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι οι Γεωργιανοί έχουν περάσει στην 1η θέση ανάμεσα στους αλλοδαπούς, που έχουν ζητήσει άσυλο στη Ρωσία. Το ζήτημα της παραχώρησης πολιτικού ασύλου στη Ρωσία στον πρώην Γεωργιανό αξιωματικό Άλικ Μπζάνιγια θα ξεκαθαρίσει ως το Σεπτέμβριο. Σχετική υπόσχεση έδωσε ο Υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης Νικολάι Σμορόντιν. Βάσει του νόμου γι αυτή τη διαδικασία δίνονται 3 μήνες.

Απο το μπλογκ Kostasxan-Ας μιλήσουμε επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου