Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Οι ΗΠΑ ομολογούν πως η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη και δεν μπορούν να την επηρεάσουν!

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την πιέσουν πια...

Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάθιου Μπράιζα, που αφίχθη στην Κύπρο και άρχισε χθες επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της νήσου, εξέπληξε και πάλι.
Σε δηλώσεις του που έκανε, είπε πως ήλθε, για να πληροφορηθεί τις εξελίξεις στις συνομιλίες, αλλά και να διαπιστώσει τις προοπτικές που υπάρχουν. Φάνηκε, ωστόσο, να είναι πλήρως ενήμερος για τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που συναντούν οι συνομιλίες, και θέλησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις των δύο πλευρών, ως προς το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν οι συνομιλίες, καθώς πλησιάζει και το κρίσιμο ορόσημο του Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Χωρίς πολλές ωραιοποιήσεις, σχεδόν ωμά, ο Μάθιου δήλωσε στους συνομιλητές του ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία. Ίσως αυτό να μπορούσε να γίνει στις δεκαετίες ΄70, ΄80, ΄90. Δεν μπορεί να γίνει όμως σήμερα, που η Τουρκία κατέστη περιφερειακή υπερδύναμη και εξαρτάται απόλυτα από τις δικές της δυνάμεις».
Πέραν της ομολογίας του αυτής, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία, αξιοπρόσεκτα είναι δύο σημεία των δηλώσεών του.
1. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου (αξιολόγηση της Τουρκίας).
2. Ενώ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο στο Κυπριακό, εντούτοις εκδήλωσε την αδημονία της χώρας του να λάβει πράσινο φως για να εισέλθει στη διαδικασία.
Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο δικό μας, δεν έχουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, δεν προβλέπουμε να παίξουμε οποιοδήποτε νέο ρόλο, εκτός και εάν τα μέρη τα ίδια, ξεκινώντας από εδώ, τη Λευκωσία, πουν «παρακαλούμε, κάντε κάτι»!!!

Απο το μπλογκ Kostasxan-Ας μιλήσουμε επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου