Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Δανία: Ένα βήμα πιο κοντά σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά

Η Δανία έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η πρώτη στον κόσμο κοινωνία χωρίς μετρητά, καθώς η κυβέρνηση προτείνει να καταργηθεί η υποχρέωση των λιανοπωλητών να δέχονται πληρωμές με μετρητά. Η δανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι από το επόμενο έτος, επιχειρήσεις, όπως καταστήματα με ρούχα, εστιατόρια και πρατήρια καυσίμων δεν θα επιτρέπεται να δέχονται πληρωμές με μετρητά.
Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία κυκλοφόρησαν εν όψει των φετινών εκλογών στην χώρα. Έχουν ως στόχο να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα σε επιχειρήσεις από τη Δανία. Η Finansrådet, η Ένωση Τραπεζών της Δανίας, υποστηρίζει ότι η αλλαγή θα απελευθερώσει τους λιανοπωλητές από το κόστος της ασφάλειας και το βάρος της διαχείρισης των νομισμάτων. Τα ενοχλητικά ψιλά αποτελούν ήδη παρελθόν για τις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι πληρωμές με κάρτα γίνονται ακόμα και για τα μικρότερα αντικείμενα.
Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Δανία χρησιμοποιεί μια επίσημη εφαρμογή της Danske Bank που ονομάζεται MobilePay και συνδέει το κινητό τηλέφωνο με άλλους χρήστες ή με έναν αισθητήρα στο ταμείο, επιτρέποντάς στον χρήστη να επιβεβαιώσει τις πληρωμές με ένα απλό κτύπημα στην οθόνη του smartphone. Παρόμοιες τεχνολογίες όπως η Paym είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα σε άλλους εισάγοντας τον αριθμό του κινητού τους. Το πορτοφόλι της Google μετατρέπει το τηλέφωνό σας σε μια κάρτα, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε τη συσκευή σας για να μεταφέρετε χρήματα - ωστόσο, είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ. Αλλά και οι δύο αυτές τεχνολογίες δεν χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως όσο το MobilePay στη Δανία.
Υπάρχουν φόβοι ότι η πλήρης μετάβαση σε πληρωμές χωρίς μετρητά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της απάτης - στη Σουηδία, μια χώρα με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς τραπεζικών συναλλαγών ανά άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι περιπτώσεις απάτης με κάρτες έχουν διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η Danske Bank έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης, με τη σύνδεση των λογαριασμών MobilePay σε αριθμούς εθνικής ασφάλισης.
Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να εγκριθεί σε ψηφοφορία στο δανικό κοινοβούλιο, αλλά το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας δεν έχει οριστεί ακόμα. Ωστόσο, σε μια χώρα όπου οι πληρωμές χωρίς μετρητά είναι τόσο κοινές, φαίνεται απίθανο η πρόταση να αντιμετωπίσει την άρνηση της αντιπολίτευσης. Οι πληρωμές χωρίς μετρητά αυξάνονται σε δημοτικότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς αφαιρούνται τα έξοδα που συνδέονται με τη διαχείριση μετρητών και μειώνεται ο κίνδυνος κλοπής ή εκβιασμού. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει πολύ σε αυτό το θέμα. Τόσο, που το 2013, ένας Σουηδός ληστής έφυγε με άδεια χέρια, αφού διαπίστωσε ότι η τράπεζα της Στοκχόλμης που μόλις λήστεψε δεν είχε καθόλου μετρητά. Πέντε από τις έξι μεγάλες τράπεζες της Σουηδίας λειτουργούν πλέον χωρίς μετρητά, όπου είναι δυνατόν, ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των μετρητών μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου