Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μακελειό στην ΠΓΔΜ: Νεκροί οχτώ αστυνομικοί και δεκατέσσερις ένοπλοι

Μακελειό στην ΠΓΔΜ: Νεκροί οχτώ αστυνομικοί και δεκατέσσερις ένοπλοι

Τη λήξη της επιχείρησης που διήρκησε 28 ώρες ανακοίνωσε  ο Νίκολα Γκρούεφκσι - Συνολικά έχουν συλληφθεί 30 από τους Αλβανόφωνους ένοπλους

Με συνολικά 22 νεκρούς, οχτώ εκ των οποίων αστυνομικοί και δεκατέσσερις Αλβανόφωνοι ένοπλοι, έληξαν μετά από 28 ώρες οι συγκρούσεις στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ένοπλων Αλβανών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τους 37 έφτασαν οι τραυματίες. Τη λήξη της επιχείρησης ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι προσθέτοντας ότι από την ομάδα των ενόπλων έχουν συλληφθεί περίπου 30 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένοι από αυτούς που σχεδίασαν την επίθεση. Σκοπός των ενόπλων κατά τον Γκρούεφσκι ήταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά κέντρα και στάδια.

Νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός, που είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος, υπέκυψε στα τραύματά του στη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι δύο ακόμη αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί το πρωΐ της Κυριακής.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος χθες διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που διεξάγονται στην πόλη Κουμάνοβο.

Στο συμβούλιο ασφαλείας, πέραν του κ.Ιβάνοφ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, 'Αμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Ιβάνοφ προσκάλεσε να παραστούν στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της ΠΓΔΜ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, τον Αλί Αχμέτι, όμως για την ώρα παραμένει άγνωστο αν αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ.Ιβάνοφ, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της χώρας.

http://www.protothema.gr/world/article/474612/pgdm-sporadika-pura-akougodai-apo-to-proi-sto-koumanovo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου