Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Υεμένη: Πάνω από 120 νεκροί σε μάχες

Υεμένη: Πάνω από 120 νεκροί σε μάχες

Κραυγή αγωνίας από ανθρωπιστικές οργανώσεις

Πάνω από 120 άνθρωποι – οι περισσότεροι άμαχοι– σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις σε όλη την Υεμένη, σύμφωνα με σωστικά συνεργεία και πηγές των ανταρτών Χούτι, καθώς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις στα καύσιμα μπορεί να παρεμποδίσουν την αποστολή βοήθειας.

Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στο νότιο λιμάνι του Άντεν, όπου τουλάχιστον 40 άμαχοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν με βάρκα από την πόλη και τη συνοικία Αλ Ταουάχι σκοτώθηκαν καθώς οι αντάρτες Χούτι βομβάρδισαν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σωστικά συνεργεία και μάρτυρες. Παράλληλα ανέφεραν πως τουλάχιστον 30 ένοπλοι αντάρτες Χούτι και 10 μαχητές σκοτώθηκαν σε ολονύχτιες μάχες.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές των ανταρτών ανέφεραν πως 40 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν επαρχίες στην Υεμένη κοντά στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το θάνατο τριών Σαουδαράβων στο πρώτο θανατηφόρο χτύπημα εντός της επικράτειας της Σαουδικής Αραβίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τον Μάρτιο.

Οι αντάρτες Χούτι εισέβαλαν σήμερα στη συνοικία Αλ Ταουάχι, ένα από τα τελευταία προπύργια των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί, παρά τις αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του Χαντί που διέφυγαν στην Σαουδική Αραβία. Τόνισαν πως η πτώση της συνοικίας σημαίνει ότι ολόκληρη η πόλη του Άντεν θα τεθεί υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά στην πόλη Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν αντάρτες Χούτι βομβάρδισαν ένα σπίτι, ενώ το πρακτορείο Σαμπά που ελέγχεται από τους Χούτι ανέφερε σήμερα ότι ακόμη εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις σε αστυνομική ακαδημία στην επαρχία Νταμάρ, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά.

Η σύγκρουση έχει αποδιοργανώσει τις εισαγωγές στην Υεμένη, όπου περίπου 20 εκατ. άνθρωποι, ή το 80% του πληθυσμού της χώρας, εκτιμάται πως θα πληγούν από τον λιμό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς διάσκεψης ΜΚΟ για την Υεμένη.

Η έλλειψη καυσίμων έχει προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία και στις προμήθειες τροφίμων τις τελευταίες εβδομάδες και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ ανέφερε πως οι μηνιαίες ανάγκες καυσίμων εκτοξεύθηκαν από 40 χιλ. λίτρα το μήνα σε 1εκατ. λίτρα.

«Εκατομμύρια ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, προπαντός παιδιά, και σύντομα δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», ανέφερε σε δήλωση του ο Έντουαρντ Σαντιάγκο, διευθυντής της οργάνωσης «Save the Children» στην Υεμένη.

Η δήλωση επίσης διέψευσε ανακοίνωση της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για πιθανή ανακωχή σε ορισμένες περιοχές ώστε να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέροντας πως ένας μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών είναι αναγκαίος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ολέθρια ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη και δεσμεύτηκε για πακέτο 68 εκατ.δολ. για έργα ανακούφισης στη χώρα.

Δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τζιμπουτί πως θα συζητήσει μια πιθανή παύση των μαχών με αξιωματούχους από την Σαουδική Αραβία αργότερα σήμερα, σε μια προσπάθεια να φθάσουν στον άμαχο πληθυσμό τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

«Απευθύναμε έκκληση σε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με το ανθρωπιστικό δίκαιο και να λάβουν όλα τα μέτρα προστασία και να προστατέψουν τους αμάχους από τις συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν χθες ότι τουλάχιστον 646 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων της συμμαχίας, στους οποίους περιλαμβάνονται 131 παιδιά, ενώ τουλάχιστον 1.364 άμαχοι έχουν τραυματισθεί.

http://www.protothema.gr/world/article/473734/uemeni-pano-apo-120-nekroi-se-mahes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου