Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι και 100 στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι εις θάνατον για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011.
Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο δικαστής του δικαστηρίου του Καϊρου Σααμπάν ελ-Σάμι.
Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε τουλάχιστον 100 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι--ανάμεσά τους και μία γυναίκα.
Μεταξύ των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών είναι και ένας εκ των ηγετών της Αδελφότητας, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.
Όπως συμβαίνει στην περίπτωση καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, η υπόθεση παραπέμπεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, για να την εγκρίνει προτού εκτελεστεί η απόφαση.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μόρσι είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, σήμερα όμως, το αιγυπτιακό δικαστήριο του επέβαλε την ποινή του θανάτου.
Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013, κρίθηκε ένοχος για την διαρροή κρατικών μυστικών, για τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011 και για συνωμοσία και για αποδράσεις από φυλακές της χώρας, ενώ η απόφαση για την τύχη του ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου.
Πριν από την ανάγνωση της απόφασης, ο Μόρσι, καθισμένος σε ένα ειδικό κλουβί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και φορώντας την μπλε στολή των φυλακισμένων, ύψωσε τις γροθιές του στον αέρα.
Ο αξιωματούχος της Αδελφότητας Αμρ Νταράγκ καταδίκασε πριν από λίγο την απόφαση και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.
"Πρόκειται για μία πολιτική ετυμηγορία, για ένα έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί και θα πρέπει να ανακληθεί από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Νταράγκ, ο συνιδρυτής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου