Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η Ρωσία απαγορεύει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις χώρες που της επέβαλαν κυρώσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, απαντώντας έτσι στην οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης. Οι ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο των δυτικών γεωργικών προϊόντων και των πρώτων υλών που θα πρέπει να απαγορευθούν ή να περιοριστούν για διάστημα μέχρι και ένα έτος, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Σε μια σιωπηρή αναγνώριση ότι οι Ρώσοι καταναλωτές θα υποστούν το κόστος της απαγόρευσης των εισαγωγών, το διάταγμα αναθέτει, επίσης, στους αξιωματούχους να καταλήξουν σε μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών βασικών προϊόντων και να αποτρέψουν τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.
Η απαγόρευση των εισαγωγών ακολουθεί μια απειλή αντιποίνων από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε απάντηση για την αναστολή των πτήσεων μιας θυγατρικής εταιρείας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν την απαγόρευση στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις προς την Ασία πάνω από τη Σιβηρία.
Τα τρόφιμα έχουν εμπλακεί στις πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Τις τελευταίες ημέρες ρωσικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων απαγόρευσαν την εισαγωγή πολωνικών φρούτων και λαχανικών, ενώ κάποια τρόφιμα των McDonald 's διερευνώνται από τον οργανισμό προστασίας των καταναλωτών. Η απαγόρευση των εισαγωγών θα πλήξει όλες τις χώρες της ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που την περασμένη εβδομάδα αύξησαν τα σωφρονιστικά μέτρα ενάντια στη Ρωσία ως απάντηση στην υποστήριξη της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.
Το διάταγμα του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε ποια τρόφιμα θα επηρεαστούν, αλλά ένας υπάλληλος δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά όχι το κρασί ή τις παιδικές τροφές. Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης για φαγητό και ποτό και είναι ένας σημαντικός καταναλωτής πολωνικού κρέατος χοίρων και ολλανδικών φρούτων και λαχανικών. Οι εξαγωγές των τροφίμων και των πρώτων υλών στη Ρωσία ήταν ύψους € 12,2 δις το 2013, μετά από αρκετά χρόνια διψήφιας αύξησης.
Η Ρωσία απαγόρευσε το χοιρινό κρέας της ΕΕ στην αρχή του έτους, καθώς η κρίση κλιμακώθηκε στην Ουκρανία, κόβοντας το 25% του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών χοιρινού, σε μια κίνηση για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εκθέτει τους ευρωπαίους γεωργούς σε σημαντικές απώλειες. Οι κρατικές τράπεζες της Ρωσίας έχουν αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίων της Ευρώπης, ενώ οι ρωσικές εταιρείες άμυνας και ενέργειας δεν θα είναι πλέον σε θέση να εισάγουν hi-tech δυτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, να κάνουν fracking ή να αναζητούν πετρέλαιο στην Αρκτική. Η Ρωσία παρέμεινε προκλητική ακόμα και μετά τις κυρώσεις, με το υπουργείο Εξωτερικών της να τις αποκαλεί καταστροφικές και κοντόφθαλμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου