Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Όπλα στους Κούρδους του Ιράκ στέλνουν οι ΗΠΑ


Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να παρέχει άμεσα όπλα στις κουρδικές δυνάμεις που έχουν αρχίσει ήδη να κερδίζουν εδάφη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο βόρειο Ιράκ, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ επέμειναν ότι πωλούν όπλα μόνο στην ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη, ενώ οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά είχαν χάσει εδάφη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι αξιωματούχοι μίλησαν ανώνυμα, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της επιχείρησης. Η CIA έχει κάνει και στο παρελθόν παρόμοιες πράξεις «κρυφού» εξοπλισμού. Η κίνηση να βοηθήσουν άμεσα τους Κούρδους υπογραμμίζει την ανησυχία των ΗΠΑ για τα κέρδη του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια και αντανακλά την επίμονη άποψη της κυβέρνησης ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα ασφάλειας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε μόνο ότι οι Κούρδοι «λαμβάνουν όπλα από διάφορες πηγές».
Για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, η κυβέρνηση είναι επίσης πολύ κοντά στην έγκριση των σχεδίων του Πενταγώνου να οπλίσει τους Κούρδους, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος. Τις τελευταίες ημέρες, ο στρατός των ΗΠΑ έχει διευκολύνει τις παραδόσεις όπλων από τους Ιρακινούς στους Κούρδους, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια και μεταφορά προς τα βόρεια. Η πρόσθετη αυτή βοήθεια έρχεται καθώς οι κουρδικές δυνάμεις την Κυριακή επανέκτησαν δύο πόλεις από τους Ισλαμιστές αντάρτες, με τη βοήθεια εν μέρει των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές «ήταν πολύ αποτελεσματικές, σύμφωνα με όλες τις αναφορές». Αρνήθηκε όμως να περιγράψει λεπτομερώς πώς ή πότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη βοήθειά τους προς το Ιράκ, ή εάν οι στρατιωτικές ομάδες αξιολόγησης που βρίσκονται στη Βαγδάτη θα πρέπει να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο συμβουλεύοντας τις ιρακινές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί προσεκτικά την πολιτική κρίση στη Βαγδάτη. «Πιστεύουμε ότι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι κρίσιμη από την άποψη της διατήρησης της σταθερότητας και της ηρεμίας στο Ιράκ», δήλωσε ο Κέρι. Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει χρήση βίας από τις πολιτικές παρατάξεις, καθώς το Ιράκ αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση.
Νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός στο Ιράκ
Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ ανέθεσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος επελέγη από τον σιιτικό συνασπισμό ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία αντί του Αλ-Μαλίκι. «Ενωθείτε κατά της βάρβαρης εκστρατείας των τρομοκρατών» κάλεσε ο αλ-Αμπάντι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση μετά την ανάθεση της εντολής. «Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να αντισταθούμε στην τρομοκρατική εκστρατεία στο Ιράκ και να σταματήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε.
Η κίνηση, η οποία έρχεται έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης, συναντά αντίσταση από τον Νουρί αλ-Μάλικι, ο οποίος αν και βάλλεται από παντού έχει απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από την επιδίωξή του για τρίτη πρωθυπουργική θητεία. Μέλος του κόμματός του δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη μάχη. Έχει χάσει πάντως την υποστήριξη του κόμματος, με την Εθνική Συμμαχία των Σιιτών να υποστηρίζει τον Αμπάντι με 130 ψήφους και τον Μαλίκι με μόλις 40.
Ο Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, γεννημένος το 1952 και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ήταν μέχρι σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου