Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τι σημαίνει η κήρυξη χαλιφάτου και τα σχέδια πενταετίας του ISIS



Το χαλιφάτο («διαδοχή» στα αραβικά) είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον 7οαιώνα μετά το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ. Τώρα αναβίωσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, μια πολιτικο-θρησκευτική οντότητα που έχει δώσει το hashtag # CaliphateRestored - ένα ισχυρό όπλο σε ένα ψηφιακό πόλεμο προπαγάνδας.
Ο Isis έχει δείξει ότι ξέρει να χειρίζεται καλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από τις επιτυχίες στις μάχες του στη Συρία και το Ιράκ. Άλλα αξέχαστα hashtags –όπως τα #SykesPicotOver και BringbackmyHumvees- έχουν εκφράσει με συντομία αλλά σαφώς τα επιτεύγματά του στο σβήσιμο των «τεχνητών» αποικιακών συνόρων και έχουν εξευτελίσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τον Νούρι αλ Μαλίκι, τον Σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ. Συγκλονιστικά βίντεο από το YouTube και άλλες εικόνες διαφημίζουν τη μισαλλοδοξία και τη σκληρότητα του.
Η άσκηση της Κυριακής - κατά πάσα πιθανότητα χρονικά συντονισμένη για μέγιστα αποτελέσματα κατά την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού- σίγουρα ακουγόταν αυταρχική. «Αποσαφηνίζουμε στους μουσουλμάνους ότι με την κήρυξη αυτού του χαλιφάτου, εναπόκειται σε όλους τους μουσουλμάνους να δείξουν την πίστη τους στον Χαλίφη Ιμπραήμ και να τον υποστηρίζουν (είθε ο Αλλάχ να τον δίνει χρόνια)» διέταξε αυστηρά ο Isis.
Προηγούμενα χαλιφάτα κυβερνούσαν σε μεγάλα τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου μέχρι το τελευταίο, το Οθωμανικό χαλιφάτο, που καταργήθηκε το 1924. Στη σύγχρονη εποχή, η Χιζμπ αλ-Ταχρίρέχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς για την αποκατάστασή του. Το ίδιο και η αλ-Κάιντα. Η εκστρατεία φέρνει στο νου ένα εξιδανικευμένο παρελθόν και όχι ένα σχέδιο εφικτό, σε έναν κόσμο εθνικών κρατών με περισσότερη δύναμη από ό, τι της μουσουλμανικής ummah (κοινότητας).
Παρόλα αυτά, παραμένει μια βαθιά ηχηρή ιδέα. Ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης Ιμπράημ χρησιμοποιεί το όνομα Aμπού Μπαρκ αλ-Μπαγκντάντι- ένα εύκολα αναγνωρίσιμο στοιχείο αναφοράς στον πρώτο χαλίφη το 632. Ο Isis λέει ότι ο Μπαγκντάντι έχει επιστημονικά διαπιστευτήρια: η ανακοίνωση την Κυριακή, ανέφερε μια γενεαλογία που εκτείνεται υποτίθεται πίσω στη φυλή των Κουραΐς της Μέκκας, στην οποία ανήκε ο προφήτης Μωάμεθ.
Ωστόσο, η κήρυξη του χαλιφάτου θα φανεί με πολιτικούς και όχι με θεολογικούς όρους. «Μια φτηνή φάρσα», ήταν το καίριο συμπέρασμα του Αμπντελχαλέκ Αμπντουλάχ, ενός έγκριτου σχολιαστή από τα Εμιράτα. Οι απόψεις των πιο mainstream Σουνιτών κληρικών στο Ιράκ και πιο πέρα θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Στο πλαίσιο του τρέχοντος θρησκευτικού κλίματος, ο Isis σαφώς είναι ευρύτερα συμπαθής. Ρεπορτάζ από την επαρχία Ράκα της Συρίας περιγράφουν ότι οι μαχητές του Isis γιορτάζουν την κίνηση, κραδαίνοντας όπλα και υψώνοντας τις μαύρες σημαίες τους. Οι τζιχαντιστές της Λιβύης λέγεται ότι χαιρέτησαν τον Μπαγκντάντι ως «σεΐχη μας», ενώ υπήρχαν φήμες υποταγής από την Ανσάρ αλ-Μπαΐτ Μακντίς, μια αιγυπτιακή ομάδα που βασίζεται στο Σινά.
«Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα για εκτεταμένη υποστήριξη» δήλωσε ο Αϊμέν αλ- Ταμίμι, ειδικός στον Isis. «Υπήρχε ήδη μια φιλική τάση προ τουIsis στη Γάζα και το Σινά και από την Ανσάρ αλ-Σαρία στη Λιβύη και την Τυνησία. Η δήλωση αυτή θα ενισχύσει αυτή την τάση. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου - ακόμα κι αν ήταν προβλέψιμο». Η κήρυξη του χαλιφάτου βάζει το Isis σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική Αλ-Κάιντα, με επικεφαλής τον αιγύπτιο διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, του οποίου η ρήξη με τον Μπαγκντάντι είναι ανοιχτή εδώ και μήνες. Παρόλα αυτά, οι ισχυρισμοί της νομιμότητας, θα έχουν ελάχιστη χρησιμότητα, εκτός εάν συνδυαστούν με την ικανότητα διακυβέρνησης και καταφέρει να κρατήσει τα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, πόσο μάλλον πιο μακριά. «Αν το Isis υποχωρήσει, ο Μπαγκντάντι κινδυνεύει να θεωρηθεί ως ο άνθρωπος που άρπαξε το χαλιφάτο, το κράτησε για λίγο στα χέρια του, για μια σύντομη λαμπρή στιγμή, και στη συνέχεια τα έχασε όλα», έγραψε ο JM Berger στο Intelwire.
Σε μια ελαφρύτερη αντιμετώπιση, άλλοι αναρωτήθηκαν αν το νέο ισλαμικό κράτος θα παρέχει πιστοποίηση για τους δημοσιογράφους ή θα διορίσει υπουργό τουρισμού. «Το Χαλιφάτο του #IslamicState στο Ιράκ έχει τόση πιθανότητα επιβίωσης όση και ένα χωνάκι παγωτό στην έρημο» έγραψε ο Philip Crowley, πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ. «Και λίγοι το βλέπουν ως μια νόστιμη γεύση».
Η κίνηση του Isis θα ενισχύσει την αντίθεση των σουνιτικών αραβικών μοναρχιών που χρησιμοποιούν τα θρησκευτικά τους διαπιστευτήρια για να ενισχύσουν τη νομιμότητά τους. Η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία αισθάνονται ήδη νευρικά με την προοπτική μιας άνθησης του Τζιχάντ - αν και πολλοί κατηγορούν τους Σαουδάραβες και άλλα κράτη του Κόλπου για την ενθάρρυνση του εξτρεμισμού, εξοπλίζοντας τους αντάρτες της Συρίας. Ο βασιλιάς του Μαρόκου αυτοαποκαλείται «διοικητής των πιστών», έναν τίτλο που διεκδικεί ο Μπαγκντάντι.
«Το ιδεολογικό υπόβαθρο του Isis είναι η άποψη ότι ο μουσουλμανικός κόσμος είναι σε παρακμή, διότι δεν υπάρχει χαλιφάτο και έχει καταστραφεί από ξένες ιδέες» είπε ο Ταμίμι. «Αυτά είναι ανοησίες ιστορικά, αλλά η εξιδανίκευση επιμένει και δεν αφορά αποκλειστικά στους τζιχαντιστές. Η ιδέα του χαλιφάτου μπορεί να σίγουρα να είναι γοητευτική και δεν χάσει τη δύναμή της σύντομα. Αλλά για μακροπρόθεσμα -ίσως σε λίγα χρόνια- το έργο είναι υπό αμφισβήτηση».
Η Ελλάδα… στο πενταετές πλάνο
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ένας χάρτης που κυκλοφορεί στα social media και σε ιστοσελίδες υποστηρικτών της οργάνωσης, ο οποίος παρουσιάζει τα εδάφη τα οποία σκοπεύουν να διεκδικήσουν οι τζιχαντιστές μέσα στην επόμενη πενταετία. Σε αυτά περιλαμβάνονται, εκτός από όλη τη Μέση Ανατολή, χώρες της Μεσογείου (όπως η Ελλάδα!), αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Τα σύνορα του «Ισλαμικού κράτους» όπως παρουσιάζονται στον χάρτη περιλαμβάνουν, ουσιαστικά, τα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας μαζί με εκείνα που είχαν κατακτήσει οι Μαυριτανοί, αλλά και όλη την περιοχή της Σαχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου