Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Οι BRICS έχουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και μόνο το 19,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ

President Zuma meeting with BRICS in Mexico

Όταν μιλάμε για παγκοσμιοποίηση και στην ουσία για δυτική παγκοσμιοποίηση, μιλάμε για μια διεθνή οικονομική ελίτ, η οποία μέσω των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προσπαθεί να επιβάλλει παγκόσμια τους δικούς της οικονομικούς όρους, χρησιμοποιώντας θεσμούς, όπως την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τους  Οίκους Αξιολόγησης κ.λ.π. και φυσικά τον στρατιωτικό εκτελεστικό βραχίονα της δυτικής παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το ΝΑΤΟ.

Από το άλλο μέρος κάποιες χώρες, όπως οι χώρες των BRICS δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την εξέλιξη. Συνασπίζονται πλέον φανερά και τάσσονται απέναντι στη δυτική παγκοσμιοποίηση. Στόχος τους είναι να απεμπλακούν από την κηδεμονία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, να διατηρήσουν τις εθνικές τους κυριαρχίες, να φτιάξουν δική τους παγκόσμια τράπεζα, δικό τους Ταμείο, δικούς τους οίκους αξιολόγησης, ακόμα και δική τους στρατιωτική συμμαχία.

Εδώ υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σοβαρό. Η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική (BRICS), έχουν συνολικό πληθυσμό 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 46% του πληθυσμού της Γης, ενώ την ίδια στιγμή το ΑΕΠ και των πέντε χωρών συνολικά ανέρχεται μόνο στο 19,8% του ΑΕΠ του πλανήτη. Για την ακρίβεια ανέρχεται σε 15,76 τρισεκατομμύρια δολάρια. Βλέπουμε λοιπόν πως ο μισός σχεδόν πληθυσμός του πλανήτη διαθέτει μόνο 19.8% του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.

Αυτή η ανισοκατανομή του παγκόσμιου πλούτου, δεν μπορεί να θεμελιώσει μια υγιή παγκοσμιοποίηση. Η παγκοσμιοποίηση που επιδιώκουν οι δυτικές οικονομικές ελίτ, απλά θα διευρύνει την ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως ακριβώς έγινε και μέσα στην Ευρωζώνη, όπου οι πλούσιες χώρες του Βορρά έγιναν ακόμα πλουσιότερες και οι φτωχές χώρες του Νότου, ακόμα φτωχότερες.

Ο πόλεμος μεταξύ δυτικής παγκοσμιοποίησης των ελίτ του χρήματος και του αναδυόμενου αντίπαλου δέους, μόλις τώρα αρχίζει.

Πέτρος Χασάπης

http://olympia.gr/2014/07/19/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου