Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Σκηνές αποκάλυψης: Εκτός ελέγχου η επιδημία του ιού Έμπολα (ΒΙΝΤΕΟ)

εμπολα

Σκηνές αποκάλυψης εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβερία, εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

Το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι.

Στη διάρκεια ομιλίας της, η Σίρλιφ ανέφερε ότι «όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εν αναμονή περαιτέρω οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας», ενώ όπως ανακοίνωσε, καμία υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή ώστε όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις να απολυμανθούν. Επίσης έθεσε σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ διέταξε το κλείσιμο των υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές.

Η πρόεδρος της χώρας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ιού. «Ο Έμπολα αποτελεί πραγματικότητα. Ο Έμπολα μεταδίδεται. Και ο Έμπολα σκοτώνει», δήλωσε ζητώντας παράλληλα από τους κατοίκους να κάνουν το καθήκον τους στον τομέα της προσωπικής τους υγιεινής.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού Έμπολα για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει δραματική, με τις κλινικές να είναι υπερπλήρεις και να αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς. Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δέχονται απειλές από τους ντόπιους οι οποίοι πιστεύουν ότι ξένοι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα. «Δεν είμαστε σε θέση πλέον να εργαζόμαστε με ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας στη Λιβερία, Κεντάλ Κοφέλντ.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής –Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.

Ο αμερικανικός οργανισμός Σώμα Ειρήνης ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τις τρεις πληγείσες χώρες, λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού δύο μέλη, εθελοντές της οργάνωσης, εκτέθηκαν σε ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό και αργότερα πέθανε. Οι δύο εθελοντές τέθηκαν σε καραντίνα, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις 20 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 1.093 περιπτώσεις που εικάζεται ότι σχετίζονται με τον Έμπολα. Από τα περιστατικά αυτά 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 130.

Ο ιός Έμπλα, που μεταδίδεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών, προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90%.



http://olympia.gr/2014/07/31/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου