Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Με χρήμα και τρόμο εδραιώνεται το «χαλιφάτο» από το «Ισλαμικό Κράτος»

Μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, εδραιώνει την παρουσία του το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» στο Ιράκ αλλά και σε περιοχές της Συρίας, όπου βρισκόταν εδώ και καιρό, απομακρύνοντας και εξολοθρεύοντας όχι μόνο τους αντιπάλους του αλλά και τις ανταγωνιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και καθιστώντας ολοένα και πιο ρεαλιστική την πραγματοποίηση του στόχου του περί ίδρυσης χαλιφάτου, το οποίο, ήδη, ανακήρυξε. Την Πέμπτη το βράδυ, επιβεβαιώθηκε και από συριακές πηγές ότι το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα στη συριακή περιοχή Ντάιρ αλ Τζουρ, κοντά στην μεθόριο με το Ιράκ, το κοίτασμα «αλ Ομάρ» ελέγχεται πλέον από το «Ισλαμικό Κράτος».
Το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στην, στρατηγικής σημασίας, πόλη Μαγιαντίν και βρισκόταν, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι την Πέμπτη, υπό τον έλεγχό της άλλης εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, του «Μετώπου αλ Νούσρα» που έχει λάβει το επίσημο χρίσμα της αλ Κάιντα στη Συρία. Οι δύο οργανώσεις έχουν επανειλημμένως συγκρουστεί επί συριακού εδάφους για τον έλεγχο περιοχών. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι δεν δόθηκε καμία μάχη αλλά απλώς οι ένοπλοι του «Μετώπου αλ Νούσρα» εγκατέλειψαν τις θέσεις τους λίγα λεπτά πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι μαυροφορεμένοι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» το οποίο, εντός Συρίας, έχει μετατρέψει σε βάση του την πόλη Ράκα, η οποία είναι και το μοναδικό μεγάλο αστικό κέντρο που ελέγχει πλήρως.
Το κοίτασμα «αλ Ομάρ» αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι παράγει 10.000 βαρέλια ημερησίως και υπολογίζεται ότι οι δυνατότητές του φθάνουν στα 75.000 βαρέλια την ημέρα. Τα έσοδα από την πώληση της παραγωγής του κοιτάσματος, που συνήθως διοχετεύεται στην μαύρη αγορά, είναι μεγάλα και έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια δολάρια που το «Ισλαμικό Κράτος» πλέον διαθέτει από τις λεηλασίες τραπεζών στο Ιράκ, κυρίως στην Μοσούλη, αλλά και από τα λύτρα που λαμβάνει προκειμένου ν’ απελευθερώσει όσους αντιπάλους του κρατά ομήρους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός Κούρδου, ονόματι Χασάν, ο οποίος μίλησε στο BBC. Ο Χασάν έμεινε όμηρος του «Ισλαμικού Κράτους» στην Μοσούλη επί 16 ημέρες μέχρις ότου η οικογένειά του κατάφερε να συγκεντρώσει και να παραδώσει στους εξτρεμιστές ισλαμιστές τα λύτρα που ζητούσαν και έφταναν τα 51.500 δολάρια.
Η μαρτυρία του συγκεκριμένου ανθρώπου συμπίπτει με τις μαρτυρίες χιλιάδων άλλων προσφύγων από την Μοσούλη αλλά και ανθρώπων από τη Συρία οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι ένοπλοι της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης μεθοδικά και συστηματικά «εκκαθαρίζουν» τις περιοχές που θέτουν υπό τον έλεγχό τους από διαφωνούντες, πολιτικούς και θρησκευτικούς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, πχ στην Μοσούλη αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές άρχισαν να δημιουργούν μια ευρεία βάση δεδομένων για τους κατοίκους από γειτονιά σε γειτονιά και από δρόμο σε δρόμο, σημειώνοντας τη θρησκεία και την εθνότητα του καθενός (πχ κούρδος, ή χριστιανός ή σιίτης, ή σουνίτης αλλά όχι φανατικός κλπ) καθώς και το κατά πόσο είχε την οποιαδήποτε σχέση με τον ιρακινό κρατικό μηχανισμό ή αν είχε άλλη πολιτική δραστηριότητα και ποια ήταν αυτή.
Πλέον έχουν αρχίσει να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, όπως έγινε και στη Ράκα της Συρίας, απαιτώντας συμφωνία και πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος». Όποιος δέχεται, μένει ζωντανός, όποιος δεν δέχεται εξαφανίζεται. Άνθρωποι που κατάφεραν να εγκαταλείψουν στα κρυφά, τις ημέρες μετά την κατάληψη της πόλης, την Μοσούλη υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν και συνεχίζουν να εξαφανίζονται ενώ άλλοι τόσοι δηλώνουν αρχικά τη συμφωνία τους για να γλιτώσουν μέχρις ότου καταφέρουν να βρουν τρόπο να φύγουν. Με βάση όσα στοιχεία υπάρχουν μέχρι στιγμή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και άλλες πόλεις στο βορειοδυτικό Ιράκ ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ 2.461 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σχολιάζοντας την επέλαση και τις τακτικές του «Ισλαμικού Κράτους» ο πρώην αρχηγός της CIA Μίκαελ Μόρελ, υποστήριξε μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου CBS ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει ως «πρώτο στόχο» την εδραίωση της κυριαρχίας της σε συγκεκριμένη περιοχή, την οποία ονομάζει χαλιφάτο. Εκτίμησε, όμως, ότι υπάρχει και δεύτερος, πιο μακροπρόθεσμος στόχος, που είναι να διευρύνει το έδαφος του «χαλιφάτου» και να το χρησιμοποιήσει ως έδρα και καταφύγιο για να εξαπολύσει επιθέσεις σε σειρά άλλων στόχων εκτός περιοχής. Ως επιβεβαίωση της εκτίμησής του ο Μόρελ επικαλέστηκε την πρόσκληση που απυήθηνε ο «σκοτεινός» επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπάκρ αλ Μπαγκντάντι, προς όλους τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο να συρρεύσουν στην περιοχή και να ενταχθούν στις γραμμές της οργάνωσης για να πολεμήσουν, τονίζοντας μάλιστα ότι «εφόσον υπάρχει πια ισλαμικό χαλιφάτο η μετανάστευση σε αυτό των μουσουλμάνων –χιτζχράν- είναι «υποχρεωτική από το Ισλάμ».
Ο επικεφαλής του αμερικανού Πενταγώνου, υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, καθώς και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εκτίμησαν ότι οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις είναι ικανές να προστατεύσουν τη Βαγδάτη και να ανακόψουν σε ένα σημείο την επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» αλλά δεν είναι σε θέση να το εκδιώξουν από τις περιοχές που, ήδη, κατέλαβε, κάτι που θα μπορούσε να γίνει, κατά τον Χέιγκελ, μόνο στο πλαίσιο μιας «διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης πιθανότατα». Υπογράμμισαν, δε, και οι δύο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικές πρωτοβουλίες από πλευράς της ιρακινής ηγεσίας, υπό το σιίτη Νούρι αλ Μάλικι, για σύσταση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» κάθε προσπάθεια ανάσχεσης και εκδίωξης του «Ισλαμικού Κράτους» θα υποσκαφτεί.
Εκτός από τον αλ Μάλικι, που συνεχίζει να αρνείται μια τέτοια λύση προκαλώντας δυσφορία ακόμη και στο σιιτικό γειτονικό Ιράν που τον στηρίζει μεν αλλά δεν είναι ο εκλεκτός του, φαίνεται ότι και οι Κούρδοι έχουν πάρει δραματικές αποφάσεις. Έτσι, ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ (η οποία τις τελευταίες ημέρες εκμεταλλευόμενη την προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» έχει αυξήσει τα εδάφη της κατά 40% θέτοντας υπό τον έλεγχό της το πετρελαιοφόρο Κιρκούκ) έδωσε και επισήμως εντολή να αρχίσει η προετοιμασία διενέργειας δημοψηφίσματος για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Πηγές: bbc, reuters, Russia today, cbs, al Arabiya, al Jazeera
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου