Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Εξαιρετικά τεταμένη αναμονή στην ανατολική Ουκρανία

Στη Γενεύη συναντιούνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, μαζί με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Κάθριν Άστον, και τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια, σε μια μάλλον, περιορισμένων προσδοκιών, απόπειρα να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Λαβρόφ διέψευσε τη φημολογία ότι η Μόσχα υπάρχει περίπτωση να μην συμμετάσχει στην συνάντηση, αν και επανέλαβε ότι η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου δεν εκπροσωπεί τις ανατολικές περιοχές, οι οποίες θα ήταν καλό να έχουν τη δική τους αντιπροσώπευση.
Εκτίμησε ότι η άκριτη υποστήριξη που δίνεται προς το Κίεβο, και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» και επανέλαβε όσα είπε ο πρόεδρος Πούτιν στην Γερμανία Καγκελάριο Μέρκελ, ότι δηλαδή μία από τις σοβαρές αιτίες της έντασης είναι η ο αντισυνταγματικός τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας στο Κίεβο και η επισήμανση ότι ο κίνδυνος εμφυλίου είναι πολύ σοβαρός. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Ντεστσίτσια θα θέσει ζήτημα στη συνάντηση και για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία και ότι θα αρνηθεί να συζητήσει «εσωτερικά ουκρανικά θέματα», όπως είναι το σύνταγμα της χώρας, για το οποίο η Μόσχα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υιοθετήσει την ομοσπονδιακή μορφή προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και των ρωσόφωνων στις ανατολικές περιοχές.
Στο μεταξύ, το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ, από όπου θεωρητικώς ξεκίνησε την Τρίτη η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξήγγειλε η νέα ηγεσία του Κιέβου, μια επιχείρηση που προς το παρόν εξελίσσεται, όπως σχολίαζε το BBC, αν όχι σε μερική αποτυχία, σίγουρα σε φιάσκο. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν έξι ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία εμποδίστηκαν να προχωρήσουν από πολίτες άοπλους στο κέντρο της πόλης του Κραματόρσκ, όπου έφτασαν μετά την κατάληψη γειτονικού μικρού στρατιωτικού αεροδρομίου. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, αξιωματικοί που επέβαιναν στα οχήματα διαβεβαίωσαν τους πολίτες ότι δεν έχουν καμία διάθεση να σκοτώσουν τους συμπολίτες τους. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επέμεινε στην εκδοχή ότι μεταξύ των πολιτών που μπλόκαραν τα τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού, κάτι που έχουν πάψει να μεταδίδουν πια και οι περισσότεροι ανταποκριτές από ΜΜΕ της δυτικής Ευρώπης.
Τα οχήματα αυτά μεταφέρθηκαν, μαζί με τα πληρώματα, στο Σλαβιάνσκ όπου αφού αφοπλίστηκαν, τους προσφέρθηκε φαγητό και όσοι το επιθυμούσαν πήραν λεωφορεία για να επιστρέψουν στην πόλη από όπου κατάγονται, στο Ντνιπροπετρόβσκ, που είναι επίσης στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό RiaNovosti περίπου 50 στρατιώτες από τα οχήματα επέλεξαν να παραμείνουν στο Σλαβιάνσκ στο πλευρό των φιλορώσων διαδηλωτών.
Ανάλογες σκηνές φαίνεται να εκτυλίχθηκαν και στην πόλη Πσχιόλκινο, νοτίως του Σλαβιάνσκ, όπου κάτοικοι σταμάτησαν 14 στρατιωτικά οχήματα. Επί τόπου έσπευσαν και ορισμένοι ένοπλοι ακτιβιστές και ακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις. Τα οχήματα έκαναν αναστροφή και αποχώρησαν αφού πρώτα οι στρατιώτες παρέδωσαν τις γεμιστήρες των όπλων τους στους κατοίκους.
Στην Μαριούπολη, αργά το βράδυ, πλήθος κόσμου διαδήλωσε κατά της κυβέρνησης του Κιέβου και περικύκλωσε βάση υπουργείου Εσωτερικών που φρουρείται από στρατιώτες. Ο κόσμος προσπάθησε να πλησιάσει τη βάση και σημειώθηκαν επεισόδια, κατά τα οποία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τραυματίστηκαν διαδηλωτές. Κάποιες πηγές μιλούν και για τέσσερις νεκρούς και 12 τραυματίες, χωρίς, όμως, να μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Στην πόλη του Ντόνετσκ οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν και το γραφείο του δημάρχου εκτός από το τοπικό κοινοβούλιο και μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο υποστήριξαν ότι το μοναδικό αίτημά τους είναι να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την υιοθέτηση ομοσπονδιακής μορφής στο κράτος, το οποίο θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες στις τοπικές ηγεσίες. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, πληροφορίες από το Ντόνετσκ ανέφεραν ότι κάτοικοι ενημέρωσαν ότι είχαν μια μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων, περίπου 50, να πλησιάζει την πόλη.
Προβληματισμός εντός και εκτός
Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας δημοσιοποίησαν την Τετάρτη ηχητικά ντοκουμέντα από υποκλαπείσες, όπως υποστηρίζουν, συνομιλίες μεταξύ φιλορώσων ακτιβιστών και Ρώσων πρακτόρων, με τους δεύτερους να δίνουν οδηγίες στους πρώτους και να τους λένε να «σκοτώσουν όποιον στρατιώτη δεν παραδοθεί». Παρόλα αυτά, η αυθεντικότητα των ηχητικών αυτών δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από δεύτερη πηγή. Και σίγουρα δεν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν την κάκιστη εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός ουκρανικών συνόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανησυχία για το αν ελέγχει το ο,τιδήποτε η νέα ουκρανική ηγεσία, και πολύ περισσότερο, αν μπορεί να ελέγξει στο άμεσο μέλλον έστω και με τη σταθερή υποστήριξη από ΗΠΑ και δυτική Ευρώπη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της καθώς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται, ως ένα βαθμό, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την Μόσχα που επιμένει ότι αυτή η ηγεσία είναι μαριονέτες που δεν εκφράζουν κανέναν. Η άποψη αυτή, φυσικά, δεν διατυπώνεται ούτε γίνεται αποδεκτή, αλλά έχει ενδιαφέρον το ότι έχει αρχίσει να υπονοείται ως ένα βαθμό από μεγάλα δυτικά ΜΜΕ όπως το BBC.
Το ΝΑΤΟ, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι εκπονεί σχέδια για «περισσότερα αεροπλάνα στον αέρα, πλοία στη θάλασσα και ετοιμότητα στη στεριά» όσον αφορά την ενίσχυση των δυνάμεών του στους συμμάχους του που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία. Για άλλη μια φορά, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να «καταδικάσει τις βιαιότητες των πάνοπλων παραστρατιωτικών και αυτονομιστών» και την κατηγόρησε ότι έχει συγκεντρώσει ανησυχητικά πολλές δυνάμεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Οι Βρυξέλλες, παράλληλα, ενημερώνουν τα κράτη μέλη τους ότι σχεδιάζεται κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και για την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σχετικές ενημερώσεις και συνομιλίες σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσας.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, πάντως, η Μόσχα βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ΕΕ, και πρώην αρχηγό των φιλανδικών μυστικών υπηρεσιών, Γκεόργκι Αλαφούζοφ. Ο Αλαφούζοφ, μιλώντας στο κρατικό φιλανδικό δίκτυο, δήλωσε ότι με βάση όσα γνωρίζει δεν υπάρχει σοβαρή ρωσική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ουκρανία και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος στρατιωτικός ρωσικός δάκτυλος στις καταλήψεις κτιρίων, τουλάχιστον προς το παρόν.
Πηγές: bbc, reuters, afp, ria novosti, Interfax, Russia today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου