Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Εκστρατεία στη Βρετανία για ν΄ ανατραπεί η ροή «μαχητών» προς τους ισλαμιστές στη Συρία



Να πείσουν τα μέλη των οικογενειών τους να μην πηγαίνουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών και ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων κάλεσε τις μουσουλμάνες που ζουν στη Βρετανία η μητροπολιτική αστυνομία της χώρας. Μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ και στο Μπίρμπινγχαμ, περιοχές από όπου φαίνεται ότι προέρχεται η πλειοψηφία των Βρετανών υπηκόων που μεταβαίνουν στη Συρία να πολεμήσουν για τον Αλλάχ, αξιωματικοί της βρετανικής αστυνομίας κήρυξαν την έναρξη μιας νέας εκστρατείας που ξεκινούν οι βρετανικές αρχές, μέσα από την ολοένα μεγαλύτερη ενημέρωση για το τι γίνεται στη Συρία, με κάθε τρόπο (φυλλάδια, σποτάκια, εκδηλώσεις), με απώτερο στόχο να ανακοπεί η ροή Βρετανών «μαχητών του Ισλάμ» προς τη Συρία.

Η συντονίστρια της «αντιτρομοκρατικής», όπως ονομάστηκε, εκστρατείας Χέλεν Μπάλ, ζήτησε από τις μουσουλμάνες να «υποσκάψουν τη γοητεία» των μαχών στη Συρία τονίζοντας ότι αν και αντιλαμβάνεται γιατί για κάποιον μπορεί να είναι πολύ σημαντικό να πολεμήσει εκεί, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τελικά θα καταλήξει θήραμα των ακραίων ισλαμιστών και θύμα. Η Μπάλ υποστήριξε ότι οι οικογένειες μπορούν να ζητούν τη βοήθεια εξειδικευμένης υπηρεσίας που έστησε η αστυνομία, σε εθνικό δίκτυο, και ότι θα γίνεται προσπάθεια στήριξης της προσπάθειάς της να μεταπείσει τον άνθρωπό της από το ταξίδι στη Συρία. Επανέλαβε, δε, πολλές φορές ότι τα στοιχεία που η υπηρεσία αυτή θα συγκεντρώνει από τις επαφές με την εκάστοτε οικογένεια δεν θα μεταβιβάζονται στην MI5, δηλαδή στις εσωτερικές μυστικές υπηρεσίες.

Εντούτοις, μια σειρά από ειδήμονες στα ζητήματα αυτά τόνιζαν ότι η αστυνομία είναι ίσως ο χειρότερος δυνατός τρόπος που θα μπορούσε να επιλέξει η βρετανική κυβέρνηση εφόσον θέλει να «περάσει ένα μήνυμα» στους Βρετανούς μουσουλμάνους υπηκόους. Όπως επεσήμαιναν αρκετοί σχετικοί επιστήμονες, όπως ο Σιράζ Μάχερ, από το Διεθνές Κέντρο Μελετών της Ριζοσπαστικοποίησης, θα έπρεπε το συγκεκριμένο μήνυμα να διατυπωθεί είτε από εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων είτε από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά σίγουρα όχι από την αστυνομία η οποία πάντα αντιμετωπιζόταν εξαιρετικά καχύποπτα λόγω της σκληρής και συχνά άδικης συμπεριφοράς της απέναντι στους Βρετανούς μουσουλμάνους. Επιπλέον, καλώς ή κακώς, η αστυνομία είναι το πρώτο στάδιο της ποινικοποίησης μιας πράξης. Οι περισσότερες βρετανικές μουσουλμανικές οικογένειες δεν θέλουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν στη Συρία, ούτε απαραίτητα χαίρονται με την ολοένα μεγαλύτερη προσκόλλησή τους στη θρησκεία αλλά από την άλλη δεν εμπιστεύονται ούτε την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία, έχουν συλληφθεί , από τις αρχές του χρόνου μόνο, περίπου 40 άτομα για αδικήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Συρία και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία τουλάχιστον 20 Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί πολεμώντας στο πλευρό ακραίων ισλαμιστών στη Συρία. Στις βρετανικές αρχές, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές αρχές, έχει σημάνει συναγερμός από το ενδεχόμενο μαζικής επιστροφής όλων όσων σήμερα πολεμούν στο πλευρό των ακραίων ισλαμιστών, γιατί, έχοντας ριζοσπαστικοποιηθεί και σκληραγωγηθεί σε συνθήκες πραγματικού πολέμου, εκτιμάται ότι θα μετατραπούν σε κινούμενες «βόμβες» για την ηρεμία και την ασφάλεια στη χώρα. Έχουν μάλιστα απειλήσει με αφαίρεση διαβατηρίου και ακόμη σκληρότερα μέτρα όσους φεύγουν να πολεμήσουν στη Συρία.

Πηγές: bbc, the guardian

Μάρκο Πόλο

http://www.antinews.gr/KOSMOS/ekstrateia-sti-bretania-gia-n-anatrapei-i-roi-maxiton-pros-tous-islamistes-sti-suria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου