Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Με αργά βήματα η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά


Αντιφατικές οι πληροφορίες όσον αφορά τις κινήσεις και τις διαθέσεις του στρατού. Την συμμετοχή της πρώτης ταξιαρχίας της «Εθνοφρουράς» που απαρτίζεται από «εθελοντές της πλατείας Μαϊντάν» (δηλαδή του Δεξιού Τομέα) επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας
Την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στα ανατολικά της χώρας ανακοίνωσε, στο κοινοβούλιο, την Τρίτη το μεσημέρι, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Ο Ολεξάντρ Τουρχίνοφ δήλωσε ότι η επιχείρηση «άρχισε στα βόρεια της περιοχής του Ντόνετσκ» το πρωί της Τρίτης και ότι διεξάγεται «βήμα βήμα, με υπεύθυνο και μετρημένο τρόπο» καθώς έχει στόχο να «προστατεύσει τους Ουκρανούς πολίτες, να δώσει τέλος στην τρομοκρατία και στο έγκλημα, να σταματήσει τις προσπάθειες διαμελισμού της χώρας». Ο Τουρχίνοφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι γίνεται και πώς και αρκέστηκε να επαναδιατυπώσει την πρόταση να αναπτυχθούν δυνάμεις του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ντόπιες φιλορωσικές κινήσεις αλλά και η Μόσχα έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά.
Το ακριβές μέγεθος και σχέδιο της επιχείρησης δεν είναι γνωστά και οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή είναι συγκεχυμένες και ενίοτε αντιφατικές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού του ουκρανικού στρατού εντοπίστηκαν περίπου 70 χιλιόμετρα από το Σλοβιάνσκ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών σε τουλάχιστον ένα οδόφραγμα που έχουν στήσει οι φιλορώσοι ακτιβιστές στην περίμετρο της πόλης, χωρίς να είναι σαφές αν οι επιτιθέμενοι ήταν ο ουκρανικός στρατός ή κάποια άλλη ομάδα. Στο εσωτερικό της συγκεκριμένης πόλης έχουν ενισχυθεί με λάστιχα και ξύλα τα οδοφράγματα γύρω από το κατειλημμένο κτίριο της έδρας της αστυνομίας ενώ δεκάδες ένοπλοι ακτιβιστές κάνουν περιπολίες. Παρόλα αυτά, τα καταστήματα και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της πόλης φαίνεται να λειτουργούν κανονικά.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube δείχνει σε περιοχή έξω από την πόλη Ροντινσκόγια, στην περιοχή του Ντόνετσκ φιλορώσους ακτιβιστές να έχουν καταλάβει τουλάχιστον ένα τανκ του ουκρανικού στρατού που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των λεγόμενων ομάδων αυτοάμυνας των φιλορώσων ακτιβιστών στο Λουγκάνσκ, Αλεξέι Σμιλένκο, δήλωνε ότι συνέλαβαν τουλάχιστον δύο ομάδες «προβοκατόρων που φορούσαν παρόμοιες ρωσικές στολές παραλλαγής και κρατούσαν ρωσικές σημαίες παριστάνοντας τους ρώσους στρατιώτες χωρίς διακριτικά». Ο Σμιλένκο υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες, όπως διαπιστώθηκε δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία, και ότι στην πόλη δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες με ή χωρίς διακριτικά. Από την πλευρά της, η τοπική αστυνομία στην πόλη Κραματόρσκ υποστηρίζει ότι οι φιλορώσοι ακτιβιστές, χωρίς καμία παρέμβαση, αποφάσισαν να λήξουν την κατάληψη στα κεντρικά γραφεία ασφαλείας της πόλης, τα οποία τα παρέδωσαν χωρίς παρατράγουδα στους αστυνομικούς και αποχώρησαν.
Η συγκεχυμένη κατάσταση και ο αργός ρυθμός εξέλιξης της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» έχει δώσει τροφή σε έντονη φιλολογία σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στους κόλπους του ουκρανικού στρατού και φουντώνουν τα σενάρια ότι τα ουκρανικά στρατεύματα και η ηγεσία τους δεν φαίνεται να έχουν «μεγάλη ζέση» για να προχωρήσουν σε επιχείρηση κατά των Ουκρανών φιλορώσων στα ανατολικά. Την εκδοχή αυτή, παρά τις σχετικές επίσης διαψεύσεις του Κιέβου που δηλώνει ότι ο αργός ρυθμός της επιχείρησης σχετίζεται με την προσπάθεια για ελαχιστοποιήσει της αιματοχυσίας, ενίσχυσαν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρουμπίι, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι της επιχείρησης ηγείται η «πρώτη ταξιαρχία» της Εθνοφρουράς, που απαρτίζεται, όπως ο ίδιος είπε, από «εθελοντές των ομάδων αυτοάμυνας της πλατείας Μαϊντάν». Η Εθνοφρουρά είναι ένα σώμα που γίνεται, εδώ και περίπου ένα μήνα, προσπάθεια να στηθεί και με εξαίρεση μια μειοψηφία στρατιωτικών, περιλαμβάνει κυρίως ενόπλους του φασιστικού Δεξιού Τομέα, οι οποίοι είχαν κυριαρχήσει και στα επεισόδια της πλατείας Μαϊντάν.
Ένταση και στο Κίεβο
Επίθεση από αγνώστους που τον ξυλοκόπησαν «αγρίως» κατήγγειλε ότι δέχτηκε ο Όλεγκ Τσάρεφ, προεδρικός υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, ο οποίος είναι φιλορώσος και προέρχεται από τις ανατολικές περιοχές της χώρας. Ο Τσάρεφ, που εμφανίστηκε με σημάδια στο πρόσωπο, υποστήριξε ότι έγινε στόχος ομάδας αγνώστων ενώ έβγαινε από τα στούντιο του ουκρανικού τηλεοπτικού δικτύου ICTV όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει σε συζήτηση για τις εκλογές. Επίθεση δέχτηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που αργότερα επιβεβαίωσε ο ίδιος, και ένας ακόμη φιλορώσος προεδρικός υποψήφιος, ο Μιχαήλ Ντόμπκιν, την ώρα που προσερχόταν στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό για συμμετάσχει σε αντίστοιχη προεκλογική συζήτηση.
Ο Ντόμπκιν είναι επιχειρηματίας και πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Χάρκοβο και κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος αν και δεν κρύβει τις φιλορωσικές του διαθέσεις. Ο Τσάρεφ, από την άλλη, είναι επίσης επιχειρηματίας από την περιοχή του Ντνεπροπετρόβσκ, ο οποίος ήταν στέλεχος του κόμματος του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, από το οποίο διαγράφτηκε στις αρχές του μήνα λόγω διαφωνιών, όπως έγινε γνωστό.
Παρά τις αλληλοκατηγορίες, Ρωσία – ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι υπάρχει «μόνο διπλωματική λύση»
Την άποψη ότι η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος εμφυλίου πολέμου» εξέφρασε δια μέσου ανάρτησής του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την Τρίτη. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί πολύ σημαντική επίσκεψη στην Κίνα, απάντησε στις κατηγορίες του Κιέβου και της Δύσης ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι «εκτός του ότι πρόκειται για ψεύδη και για στυγνή προπαγάνδα, είναι εμφανές ότι όσοι έχουν αυτήν την άποψη θεωρούν ότι οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας είναι παντελώς ανίκανοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να στηρίξουν τη θέλησή τους». Συμπλήρωσε, όμως, ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του προσωρινού προέδρου Τουρχίνοφ ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει τα ζητήματα που τίθενται και να λύσει τα προβλήματα δια μέσου του διαλόγου, αποτελεί αναμφίβολα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και καθυστερημένα».
Για «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλλιαμ Χέιγκ αλλά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι, πριν την έναρξη συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ότι «δεν υπάρχει ουδεμία σκέψη στρατιωτικής νατοϊκής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία». Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι υπάρχει μόνο διπλωματική λύση και ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα των μελών του στην επίμαχη ευρύτερη περιοχή. «Αδύνατη» χαρακτήρισε από την πλευρά του μια ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στα της Ουκρανίας ο Τσέχος υπουργός Άμυνας, Μάρτιν Στροπνίτσκι, που φιλοξενεί τη σύνοδο.
Αέριο δια της Πολωνίας και της ΕΕ στην Ουκρανία
Η Ουκρανία θα αρχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από την Πολωνία, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε, στο μεταξύ, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι έχει ήδη γίνει μια πρώτη παραγγελία (περίπου τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και ότι το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί από τους αγωγούς της πολωνικής εταιρείας μεταφοράς GazSystems. Το Κίεβο επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να παρακάμψει την Gazprom, τα περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια χρέη που έχει προς την εταιρεία και την, λόγω της γενικότερης κατάστασης, εξάλειψη της προνομιακής τιμής που είχε. Βέβαια, ουσιαστικά, και το αέριο που τώρα θα εισάγει είναι ρωσικό. Απλώς προέρχεται από τους αγωγούς που προορίζονται για την Ευρώπη, παρακάμπτοντας το ουκρανικό έδαφος, και θα πληρώνεται στην ΕΕ (πχ τώρα στην Πολωνία), η οποία με τη σειρά της έχει, ήδη, πληρώσει την Gazprom και μάλιστα σε μη προνομιακές τιμές. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι, πέραν της πολιτικής και συμβολικής διάστασης του θέματος, η αλλαγή αυτή, από οικονομικής άποψης, δεν αποκλείεται να στοιχίσει και ακόμη ακριβότερα στο Κίεβο.
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russiya 24 μετέδωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών σε μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από το Κραματόρσκ και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 4 - 11 νεκρούς καθώς και τραυματίες, χωρίς να διεκρινίζει από ποιά πλευρά προέρχονται τα θύματα. Την είδηση μετέδωσε αργά το απόγευμα το Interfax αλλά δεν επιβεβαιώνεται.
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today, the guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου