Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Νότια Κορέα: 290 αγνοούμενοι σε ναυάγιο, στην πλειοψηφία τους μαθητές

Βυθίστηκε φέρυ στο οποίο επέβαιναν 459 άτομα, εκ των οποίων οι 330 περίπου ήταν μαθητές από το λύκειο Ντάνγουον του προαστίου Ανσάν της Σεούλ που είχαν ξεκινήσει για τετραήμερη εκδρομή.
Ναυτική τραγωδία συγκλονίζει την νότια Κορέα όπου φέρυ που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι του Ιντσόν, στα βορειοδυτικά της χώρας, προς το νησί - θέρετρο Τζετζού, στα νότια, για άγνωστο λόγο βυθίστηκε ενώ οι καιρικές συνθήκες περιγράφονται ως αρκετά καλές. Στο πλοίο επέβαιναν 459 άτομα, εκ των οποίων οι 330 περίπου ήταν μαθητές από το λύκειο Ντάνγουον του προαστίου Ανσάν της Σεούλ που είχαν ξεκινήσει για τετραήμερη εκδρομή. Αρκετές ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης και παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι καλός, αγνοούνταν ακόμη τουλάχιστον 290 επιβαίνοντες, δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά και 13 τραυματισμένα.
Το πλοίο, με το όνομα Σεουόλ, πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο δύο φορές την εβδομάδα και έχει χωρητικότητα 900 ατόμων. Κανείς δεν μπορούσε, αυτές τις πρώτες ώρες, να προσδιορίσει τα αίτια του ναυαγίου. Ορισμένοι από τους διασωθέντες υποστηρίζουν ότι ξαφνικά το πλοίο έκανε ένα θόρυβο, σταμάτησε και άρχισε να τρέμει. Μετά από αυτό, όπως περιγράφουν, τους δόθηκε εντολή από το πλήρωμα να μην κινηθούν γιατί είχε ήδη αρχίσει να παίρνει κλίση, οπότε κάθε κίνηση θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη όπως τους είπαν. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι ολόκληρα τμήματα του πλοίου πλημμύρισαν ενώ έγερνε προς την μία πλευρά με δεκάδες επιβαίνοντες να αποκλείονται σε διαφορετικά σημεία και να μην μπορούν να βγουν. Το πλοίο βυθίστηκε πολύ γρήγορα και πλέον είναι ορατό μόνο ένα μικρό μέρος του. Βυθίστηκε μόλις δύο ώρες μετά την πρώτη εκπομπή σήματος κινδύνου, που έγινε περίπου 20 χιλιόμετρα από τςι ακτές του νησιού Μπιουνγκπουνγκ.
Αρκετοί επιβαίνοντες διασώθηκαν από παραπλέοντα πλοία που έσπευσαν στην περιοχή καθώς πήδησαν στη θάλασσα όταν το πλοίο είχε πάρει κλίση. Στις έρευνες συμμετέχουν πλοία και ελικόπτερα. Οι δύτες των σωστικών συνεργείων που προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες αλλά και νεκρούς αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς όπως έχει γίνει γνωστό η θάλασσα στο συγκεκριμένο σημείο έχει μετατραπεί σε λάσπη. Το βάθος της στη συγκεκριμένη περιοχή υπολογίζεται περίπου στα 30 μέτρα.
Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου