Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Στο «κόκκινο» πάλι η ένταση στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας


Οι διαδηλωτές στρέφονται κατά της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο, την οποία χαρακτηρίζουν «παράνομη» και «προϊόν πραξικοπήματος»
Στα ύψη ανέβηκε και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στην ανατολική Ουκρανία μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις φιλορώσων πολιτών σε τουλάχιστον τρεις πόλεις, το Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και το Λούχανσκ, οι οποίες σημαδεύτηκαν από επεισόδια.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρχίνοφ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Λιθουανία, προκειμένου να προεδρεύσει έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Στις πρώτες αντιδράσεις από το Κίεβο, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές και η αστυνομία «θα επιβάλλουν γρήγορα την τάξη στις περιοχές αυτές χωρίς να προκληθεί αιματοκύλισμα». Κατηγόρησε τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του οποίου πολιτικό προπύργιο είναι το Ντόνετσκ, ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές, και μάλιστα «σε συνεργασία με τη Ρωσία και τον Πούτιν».
Τα ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τα επεισόδια στο Ντόνετσκ προκλήθηκαν από μια ιδιαίτερα ολιγομελή ομάδα διαδηλωτών που δεν ξεπερνούσε τα 50 άτομα, η οποία αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας, και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις με στόχο να εισβάλλει στο κτίριο της τοπικής διοίκησης, κάτι που φέρεται να το πέτυχε. Στο Λούχανσκ, τα επεισόδια είχαν πιο μαζικό χαρακτήρα, καθώς ο κύριος όγκος των διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί στην οπτική έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν να απελευθερωθούν περίπου 15 άτομα που συνελήφθησαν το Σάββατο ως ύποπτοι για συμμετοχή σε συνομωσία για την ανατροπή των τωρινών αρχών της Ουκρανίας. Κατά τη σύλληψη των 15, οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν μεγάλες ποσότητες πολυβόλων, χειροβομβίδων και βομβών μολότωφ. Τέλος στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, αυτήν την φορά, τα περισσότερα επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε φιλορώσους διαδηλωτές και σε μέλη του ακροδεξιού φασιστικού «Δεξιού Τομέα».
Κατά τα ρωσικά ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν στο Ντόνετσκ αν και γενικώς η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη ως προς αυτό το θέμα. Τα κυρίαρχα συνθήματα στις διαδηλώσεις ήταν κατά της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο, την οποία οι συγκεντρωμένοι και στις τρεις πόλεις χαρακτήριζαν «παράνομη» και «προϊόν πραξικοπήματος», και υπέρ της Ρωσίας ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά τα πρότυπα της Κριμαίας. Στο Ντόνετσκ όσοι εισέβαλλαν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης προσπάθησαν να σηκώσουν τη ρωσική σημαία. «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην ΕΕ, δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να τα παιδιά μας να ζήσουν ειρηνικά» δήλωναν διαδηλωτές από το Λούχανσκ σε ουκρανικά δίκτυα.
Επισήμως, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, η Μόσχα δεν είχε προβεί σε καμία αντίδραση για τις εξελίξεις αυτές. Ρώσοι διπλωμάτες, αρχής γενομένης από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία «θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία» διευκρινίζοντας πολλάκις ότι αυτό θα γίνει «με πολιτικό, διπλωματικό και άλλο τρόπο» και όχι με στρατιωτική εισβολή.
Τα επεισόδια που ανεβάζουν και πάλι το θερμόμετρο έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ κατά την οποία ανακοινώθηκε η διακοπή συνεργασίας σε σειρά στρατιωτικών και πρακτικών επαφών με τη Ρωσία ως «απάντηση» στην προσάρτηση της Κριμαίας. Έρχονται, επίσης, και μετά την μη απάντηση εκ μέρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις επισημάνσεις της Ρωσίας ότι τα «σχέδια υποστήριξης» των, γειτονικών, στη Ρωσία χωρών, όπως οι Βαλτικές, με περιπολίες ΝΑΤΟϊκών (κυρίως αμερικανικών) αεροσκαφών ακόμη και με συζητήσεις για τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκών βάσεων, αποτελούν παραβίαση των συμφωνιών Ρωσίας – ΝΑΤΟ, και απόπειρα του δεύτερου να αξιοποιήσει την κατάσταση για να επεκταθεί προς ανατολάς και να «πιέσει τη Ρωσία περικυκλώνοντάς την».
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου