Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πούτιν προς Ομπάμα: Μην επιτρέψετε την αιματοχυσία

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η επικοινωνία έγινε με ρωσική πρωτοβουλία και συζητήθηκαν «ποικίλες πλευρές» της κατάσταση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι οι διαμαρτυρίες σε μια σειρά από ανατολικο-ουκρανικές πόλεις είναι το αποτέλεσμα της «απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας του Κιέβου να λάβει υπ’ όψιν της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού στην περιοχή».
Επίσης, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει στο μέγιστο την επιρροή που έχει στην ηγεσία του Κιέβου για να αποφευχθεί η χρήση βίας και η αιματοχυσία. Κατά την ίδια πάντα ανακοίνωση, ο Πούτιν απάντησε και στις αιτιάσεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από όλη την αναστάτωση, λέγοντας ότι πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς που δεν αποδεικνύονται από πουθενά και ότι η Ρωσία δεν έχει να ωφεληθεί από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πολύ περισσότερο από την επιδείνωσή της. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να υπάρξει αποκλιμάκωση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επίτευξη προόδου κατά την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και Ουκρανίας.
Παράλληλα, με την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε γενικές γραμμές, συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία αφήνοντας, όμως, την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων για πρόσθεση ονομάτων στην, ήδη, υπάρχουσα λίστα για αργότερα.
Αργά το βράδυ, εικονολήπτης ουκρανικού ΜΜΕ μετέδιδε ότι είδε ορισμένες κινήσεις του ουκρανικού στρατού καθώς περίπου 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού στα οποία φέρονταν να επιβαίνουν αλεξιπτωτιστές συνοδευόμενα από δύο τανκ, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σλαβιάνσκ. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters αλλά δεν μπορούσε, αρχικά τουλάχιστον, να επιβεβαιωθεί από αλλού.
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου