Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Στο Λουγκάνσκ η νέα εστία έντασης

Κάθε μέρα και μία νέα εστία έντασης προκύπτει στην ανατολική Ουκρανία. Την Τρίτη το απόγευμα φιλορώσοι ακτιβιστές εισέβαλλαν σε σειρά δημοσίων κτιρίων στην πόλη Λουγκάνσκ και προχώρησαν σε καταλήψεις. Μέχρι χθες το μεσημέρι, υπό κατάληψη εδώ και ημέρες βρισκόταν μόνο η τοπική έδρα των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας. Πλέον, υπό κατάληψη τελούν και η έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το γραφείο της εισαγγελίας της πόλης. Αρχικώς οι ακτιβιστές εισέβαλαν στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης, όπου είχαν συγκεντρωθεί ζητώντας να εγκριθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία στην ανατολική Ουκρανία.
Ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ εμφανίστηκε εξοργισμένος με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις τις οποίες κατηγόρησε για «εγκληματική προδοσία και απραξία». «Η συντριπτική πλειοψηφία των σωμάτων εφαρμογής του νόμου στα ανατολικά της χώρας είναι ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει το καθήκον της και να υπερασπίσει τους πολίτες». Απείλησε δε με πειθαρχικές αλλά και δικαστικές κυρώσεις σε βάρος τους.
Παράλληλα, συνεχίζονται και η διπλωματική ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και κυρίως στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εκ νέου, κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσπαθεί «ν’ αλλάξει το τοπίο ασφαλείας» στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και την κάλεσε πάλι να «αφήσει ήσυχη την Ουκρανία» ενώ προσέθεσε ότι «το ΝΑΤΟ θα υπερασπίσει κάθε εκατοστό από χώρα μέλους του», αναφερόμενος προφανώς γενικά στην περιοχή και όχι στην Ουκρανία, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
H ρωσική απάντηση στο νέο γύρο κυρώσεων της Δύσης «είναι έτοιμη και πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή» διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, Σεργκέι Ριάμπκοφ. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν επαναφέρει στη ζωή το «σιδηρούν παραπέτασμα» βάζοντας στο στόχο τους τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και επανέλαβε ότι προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες αλλά η Ρωσία είναι σε θέση να τις διαχειριστεί. Ο Ριάμπκοφ δεν σχολίασε ιδιαιτέρως τις κυρώσεις της ΕΕ, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, εκτιμώντας ότι η ΕΕ «δυστυχώς άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ». Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ονόματα άλλων 15 Ρώσων αξιωματούχων, στους οποίους επιβάλλονται ταξιδιωτικές κυρώσεις, πάγωμα λογαριασμών κλπ, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά επιχειρήσεων όπως έπραξε η Ουάσινγκτον.
Πραξικόπημα νούμερο 2;
Στο Κίεβο, πάντως, υπάρχει έντονη φημολογία ότι το ακροδεξιό συμπολιτευόμενο κόμμα «Σβόμποντα» προετοιμάζεται πραξικόπημα κατά της τωρινής προσωρινής ηγεσίας υπό τους Τουρτσίνοφ και Γιατσενιούκ. Η είδηση μεταδόθηκε από τη ρωσική ιστοσελίδα vesti.ru (που ανήκει στο Russia 24) που υποστηρίζει ότι υποκλάπηκε από χάκερς ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ στελεχών του «Σβόμποντα», στην οποία είναι σαφές ότι γίνονται προετοιμασίες. Δεν είναι όμως σαφές αν θα υπάρξει συνεργασία και από τον φασιστικό «Δεξιό Τομέα». Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, τόσο ο υπηρεσιακό πρόεδρος Τουρτσίνοφ όσο και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ είναι ενήμεροι και αναζητούν τρόπους αντίδρασης.
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today, vesti.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου