Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Φιλιππίνες: Σε μαζικούς τάφους οι νεκροί - Ακόμη περιμένουν βοήθεια οι επιζώντες



Η πείνα «θερίζει» όσους επέζησαν - Η δυσάρεστη οσμή από τα άταφα σώματα κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα - Ασθενείς ή τραυματιές βρίσκονται αβοήθητοι ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων

Σε μαζικούς τάφους θάβουν τους εκατοντάδες νεκρούς που άφησε πίσω του ο φονικός τυφώνας Χαϊγιαν στις Φιλιππίνες την ώρα που όσοι επέζησαν εκλιπαρούν για βοήθεια.

Σήμερα, η άφιξη ενός τεράστιου αεροπλανοφόρο με 5.000 ναύτες από την Ουάσινγκτον προσέφερε κάποια ελπίδα για τον πεινασμένο και διψασμένο λαό στην ερειπωμένη πόλη της Τακλομπάν. Όμως, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το καταστροφικό χτύπημα του τυφώνα, η δυσάρεστη οσμή από τα άταφα σώματα πλανάται στην βαριά ατμόσφαιρα.

«Πιστεύω ότι έχουμε εγκαταλείψει κάποιους ανθρώπους», παραδέχθηκε η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική βοήθεια στις Φιλιππίνες, Βάλερι Άλμος, που επισκέφθηκε την Τακλομπάν στις 13 Νοεμβρίου.

«Όσοι μπορούσαν να εγκαταλείψουν το έχουν ήδη κάνει. Πολλοί περισσότεροι προσπαθούν.  Οι άνθρωποι εδώ βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για βοήθεια», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μανίλα, σχολιάζοντας πως περίπου 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον τυφώνα.

«Πρέπει να λάβουν τώρα βοήθεια. Ήδη λένε ότι πήρε πολύ χρόνο για να φτάσει κάποια βοήθεια σε αυτούς. Πρέπει να εξασφαλίσουμε μία ταχύτερη παράδοση. Αυτή είναι άμεση προτεραιότητά μας», παραδέχτηκε η Βάλερι.

Εν τω μεταξύ, το πρωί στην Τακλομπάν, που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη πόλη, έβλεπε κανείς περίπου 200 πτώματα να βρίσκονται παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο με σκοπό να ταφούν σε έναν τεράστιο μαζικό τάφο δίπλα από ένα κυβερνητικό κτήριο. Η δυσωδία είχε καλύψει τον αέρα.

«Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά πτώματα σε τόσες πολλές περιοχές. Είναι τρομακτικό», δήλωσε ο δήμαρχος της Τακλομπάν, Άλφρεντ Ρομουάλντεζ, προσθέτοντας ότι οι Αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Η ανταπόκριση για ενισχύσεις από όλον τον κόσμο για αυτή την απελπιστική κρίση ήταν πολύ αργή. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Την ίδια ώρα, ασθενείς ή τραυματιές βρίσκονται αβοήθητοι ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων, ενώ κάποιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν ένα μέρος που μοιάζει με κόλαση.

Η πείνα, όμως, θερίζει τους περισσότερους, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς πολλοί από όσους επέζησαν από τον φονικό τυφώνα, κινδυνεύουν να πεθάνουν, γιατί δεν έχουν τίποτα να φάνε, γεγονός που κάνει τις Αρχές στις Φιλιππίνες και τον ΟΗΕ να εκπέμπουν SOS για παγκόσμια βοήθεια.

http://www.protothema.gr/world/article/328352/filippines-thavoun-se-mazikous-tafous-tous-nekrous-eno-oi-epizodes-ekliparoun-gia-voitheia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου