ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επανεξετάζονται σειρά θανάτων -από δήθεν ασθένειες- για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ήταν δηλητηριασμοί λόγω αντιαμερικανικών αισθημάτων των θυμάτων
Του Μιχάλη Ψύλου
Λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ στη Χιλή το 1973, βρέθηκε νεκρός ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Πάμπλο Νερούδα. Αν και τότε διαγνώστηκε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε καρκίνο του προστάτη, Χιλιανός δικαστής διέταξε πρόσφατα την εκταφή της σορού του για να ερευνηθούν οι καταγγελίες ότι ο μεγάλος ποιητής τού «Κάντο Χενεράλ» είχε δηλητηριαστεί.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1976, έχασαν τη ζωή τους δύο πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, ο Ζοάο Γκούλαρτ και ο Γιουσελίνο
Κούμπιτσεκ. Σήμερα, η Δικαιοσύνη της Βραζιλίας ζητεί την εκταφή των σορών των δύο ηγετών γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Γκούλαρτ δηλητηριάστηκε στα 58 του χρόνια από κατασκόπους ενώ ήταν εξόριστος στην Αργεντινή και ο Κούμπιτσεκ σκοτώθηκε μετά από τροχαίο που προκάλεσαν τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή.
Ο Γκούλαρτ, που είχε διαδεχθεί στην προεδρία τον επίσης προοδευτικό Κούμπιτσεκ, στη σύντομη θητεία του εφάρμοσε ένα αριστερό για την εποχή πρόγραμμα, με μεγάλες επενδύσεις στη δημόσια εκπαίδευση, αύξηση των φόρων στις ξένες εταιρείες και τους πλουσιότερους Βραζιλιάνους, επέκταση του δικαιώματος της ψήφου και μια τεράστια αγροτική μεταρρύθμιση που μοίρασε μεγάλες εκτάσεις σε ακτήμονες. Προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την οργή των πλουσίων αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εξομάλυνε τις σχέσεις της Βραζιλίας με τις τότε σοσιαλιστικές χώρες. Για να ανατραπεί τελικά από τον στρατό το 1964.
Επιχείρηση «Κόνδωρ»
Ο γιος του Γκούλαρτ επιμένει σήμερα ότι ο πατέρας του δεν πέθανε από καρδιακή προσβολή αλλά δηλητηριασμένος από πράκτορες της επιχείρησης «Κόνδωρ», μιας κοινής εκστρατείας Αμερικανών πρακτόρων και των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 με στόχο την απαγωγή και τη δολοφονία πολιτικών αντιφρονούντων. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόνδωρ» υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έως και 50.000 αντίπαλοι των δικτατοριών στη Λατινική Αμερική.
Το 2004 έγινε η εκταφή της σορού του Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Χιλής από το 1964 ώς το 1970 και απεβίωσε το 1982. Ενώ οι γιατροί είχαν πει αρχικά ότι ο Φρέι Μοντάλβα απεβίωσε λόγω επιπλοκών έπειτα από χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία μιας ασθένειας του στομάχου, οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε δηλητηριαστεί με μικρές δόσεις αερίου μουστάρδας και θάλλιου.
«Οι νεκροί ήρωες συνεχίζουν να μιλούν»
Οπως γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «στη μια μετά την άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής διατάσσονται τώρα οι εκταφές των σορών πολιτικών ηγετών που απεβίωσαν υπό όχι και τόσο καθαρές συνθήκες».
Ο Λίμαν Τζόνσον, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που διερευνά το θέμα της εκταφής των σορών των ηγετών στη Λατινική Αμερική, είναι σαφής: «Εκεί που η Ιστορία δεν έχει διευθετηθεί, οι νεκροί ήρωες συνεχίζουν να μιλούν».
Το 2011 έγινε μάλιστα εκταφή της σορού του Χιλιανού προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, που ανετράπη από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ, για να εξακριβωθεί αν όντως αυτοκτόνησε ή αν θανατώθηκε από τους πραξικοπηματίες. Η ιατροδικαστική έρευνα επιβεβαίωσε την επίσημη ιστορία ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με Καλάσνικοφ.
Η Λατινική Αμερική δεν είναι η μόνη περιοχή όπου γίνονται εκταφές για να ανακαλυφθούν τα πραγματικά αίτια θανάτου πολιτικών ηγετών. Το 2012 έγινε εκταφή της σορού του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ έπειτα από καταγγελίες και έρευνες που έδειχναν ότι ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων είχε δηλητηριαστεί με το ραδιενεργό πολώνιο. Σύμφωνα με το βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Lancet», Ελβετοί επιστήμονες ανακάλυψαν μη φυσιολογικά επίπεδα του θανατηφόρου πολώνιου-210 στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο του Αραφάτ, γεγονός που δείχνει ότι ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων πέθανε δηλητηριασμένος και όχι από την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη στις 11 Νοεμβρίου 2004.
Στον σύγχρονο κόσμο της προηγμένης τεχνολογίας, τα μέσα εξόντωσης μη αρεστών πολιτικών ηγετών φαίνεται να προσαρμόζονται αναλόγως, όπως γράφει η γαλλική «L’ Humanite». Η γαλλική κομμουνιστική εφημερίδα κάνει λόγο «για εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA που δείχνουν ότι ο Φιντέλ Κάστρο αντιμετώπισε πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας. Είτε με πούρα που εκρήγνυνται είτε με δηλητηριασμένες στολές είτε και με πιο απλές μεθόδους.
Τώρα σκοτώνουν με καρκίνο;
Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη Βενεζουέλα η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο Ούγο Τσάβες πέθανε από καρκίνο έπειτα από δηλητηρίαση με ραδιενεργούς ουσίες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι ο Ούγο Τσάβες δηλητηριάστηκε. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί -γράφει η «L’ Humanite»- ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί αριστεροί ηγέτες της Νότιας Αμερικής εισήχθησαν με καρκίνο στο νοσοκομείο: η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ με καρκίνο του θυρεοειδούς, ο Φερνάντο Λούγκο της Παραγουάης με καρκίνο στους λεμφαδένες, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, με καρκίνο στον φάρυγγα, η σημερινή πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, με καρκίνο στους λεμφαδένες. Τυχαία όλα αυτά τα περιστατικά; Ίσως. Μπορεί όμως έπειτα από χρόνια ένας νέος Εντουαρντ Σνόουντεν να έχει να μας πει περισσότερα…
Εφημερίδα των Συντακτών
http://olympia.gr/2013/11/11/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου