Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: «Σουηδός» Ιμάμης στέλνει όπλα στους αντάρτες στη Συρία

 Το Sveriges Radio (SR), αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές του ένας Συριακής καταγωγής ιμάμης ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων των ανταρτών και ότι είχε φέρει όπλα για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία τους τελευταίους 18 μήνες.

Το SR ονομάζει τον ύποπτο έμπορο όπλων, ως τον Haytham Rahmeh και ισχυρίζεται ότι αγόρασε τα όπλα κυρίως από τη Λιβύη, αλλά επίσης και από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Τα όπλα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μέσω της Τουρκίας στα χέρια των ανταρτών στη Συρία.

Ο Raphaël Lefèvre, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που έχει πάρει συνέντευξη από τον Rahmeh, είπε στο SR ότι ο Rahmed έχει κάνει συχνές εμφανίσεις στη συριακή αντιπολίτευση και είναι ‘ανοικτός’ στην αποστολή όπλων στους αντάρτες μέσω μιας οργάνωσης που είναι γνωστή ως Επιτροπή για την Πολιτική Προστασία.

«Δεν είναι μυστικό ότι αυτή η ομάδα στέλνει όπλα στη Συρία», λέει ο Λεφέβρ στο SR.

Για αρκετά χρόνια, ο Rahmeh (φωτο) ήταν ιμάμης στο τζαμί της Στοκχόλμης στο Medborgarplatsen που είναι στο κέντρο της πόλης. Έχει επίσης υπηρετήσει ως πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης για ιμάμηδες πριν ‘αφιερωθεί’ στην παροχή βοήθειας στους αντάρτες της Συρίας.

Ο Thomas Tjäder, εμπειρογνώμονας ασφάλειας στο Σουηδικό Οργανισμό για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και Ελέγχου των Εξαγωγών (Inspektionen för strategiska produkter -ISP), εξήγησε ότι το λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία παραβιάζει τη σουηδική νομοθεσία ελέγχου των εξοπλισμών και τιμωρείται με μέχρι τέσσερα χρόνια φυλακή.

Ο νόμος ισχύει για όλους τους σουηδούς πολίτες και κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν τα όπλα περνούν από τη Σουηδία ή όχι, είπε ο Tjäder στο SR. Το εμπάργκο εξαγωγών της ΕΕ προς τη Συρία συνεπάγεται αστυνόμευση σε εθνικό επίπεδο, εξήγησε, και σημαίνει ότι είναι δουλειά της Σουηδίας να εξετάσει πιθανές παραβιάσεις.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου