«Καταδικάζουμε τις πράξεις και την παρέμβαση
της τουρκικής κυβέρνησης στις ιρακινές υποθέσεις»
|
Οι διαδηλωτές έκαψαν μια τουρκική σημαία και φώναζαν «Όχι στην Τουρκία!» ή «Έξω οι Τούρκοι», ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι όλο και περισσότερο τεταμένες.
«Καταδικάζουμε τις πράξεις και την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης στις ιρακινές υποθέσεις», δήλωσε ο Χασάν αλ-Hamdi Izzi, επικεφαλής της Ένωσης των Εργαζομένων, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση.
«Προσπαθούν να ανατροφοδοτήσουν μια θρησκευτική σύγκρουση στο εσωτερικό του ιρακινού λαού και προστατεύουν τον φυγόδικο Χασεμί», που κατηγορήθηκε ότι συνωμοτούσε δολοφονίες και του οποίου γίνεται η δίκη ερήμην αυτές τις μέρες στη Βαγδάτη.
«Δίνουμε 15 ημέρες στην Τουρκία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας. Αν αυτό δεν συμβαίνει, θα στοχέψουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας που εκπροσωπούνται από τουρκικές εταιρείες», μπορούσε κανείς να διαβάσει σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε κατά τη διαδήλωση.
Σύμφωνα με τον κ. Izzi, πρόκειται να μποϊκοτάρουν αυτές τις επιχειρήσεις και να επιδιώξουν την εκδίωξή τους από την πόλη Βασόρα, μεγάλο λιμάνι στο Νότιο Ιράκ.
Ο τόνος ανέβηκε πολύ κατά τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ, η οποία πέρα από την περίπτωση του κ. Χασεμί, προβάλει αντιθέσεις για πολιτικά ζητήματα.
Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθεί για τις «δραστηριότητες» των τουρκικών προξενείων στη Βασόρα και στη Μοσούλη. Επρόκειτο για το δεύτερο διάβημα προς τον διπλωμάτη σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η Τουρκία επέκρινε τον Απρίλιο τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι επειδή μονοπωλεί την εξουσία, είναι «εγωκεντρικός» και για πολιτικές διακρίσεις σε βάρος των σουνιτικών ομάδων στην κυβέρνησή του.
Ο τελευταίος είχε απαντήσει κατηγορώντας την σουνιτική Τουρκία ότι μετατράπηκε σε εχθρό στην περιοχή, επιδιώκοντας να κυριαρχήσει στο Ιράκ και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου